Mišlenova zvezdica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ono su opisali situaciju u kojoj su se zatekli. Bili su oduševljeni restoranom, ali kako piše u objavi ovaj restoran od sada samo preporučuju za piće.

- Situacija je sledeća. Svadba u Bajinoj Bašti. Sedamo jutro posle na doručak, na tzv. "popravku". Dok čekamo kafu, prepričavamo scene od prethodne večeri, gladni, to ne moram posebno ni da naglašavam.

prženice iz rerne

Foto: Shutterstock

 

 

- 1.240 dinara za porciju prženica? To mora da je neko ludilo mozga, fantazija, mislim se ja, a ništa mi se drugo ne jede, ok, prodato. Nas 6/12 je naručilo punjene prženice.

- Stižu dugoočekivane prženice sa parčetom pršute, uz malo paradajza, stvarno ništa posebno, čak premasno. Pojela sam jednu, i sav paradajz.

- Restoran je prelep, na Drini, ne zna se da li su lepše boja reke ili zvuk vode. Kad se sve sabere, praštamo neopravdano skupe prženice, ostaje anegdota.

- Preporučujem restoran, ali za svratiti na piće.

Da li vlasnik ima pravo da odredi ovu cenu prženica?

Treba da znate i da vlasnik na to ima pravo. Preciznije, može da odredi cenu i 1.000 dinara za kriglu piva, ili čaj, ili porciju hleba u ovom slučaju, ukoliko za to postoji interes, odnosno isplativost i potražnja. 

Prema Zakonu imaju pravo da formiraju cenu prema sopstvenom nahođenju - navodi sagovornik "Blic Biznisa", koji je pri resornom ministarstvu. To nije nepoznanica jer kafedžije alkoholne napitke, sokove i vodu prodaju od pet do deset puta odnosno 500 do 1.000 odsto većoj ceni od nabavne, i tako sebi prave profit.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

 

Država se uglavnom ne meša da ne bi narušila slobodu tržišta i slobodno formiranje cena. Ali ukoliko bi bila reč o osnovnim namirnicama na primer, ili ako bi skok cena bio drastičan može iste da ograniči pod određenim uslovima.

Svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće.

Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading