BANJA NADOMAK ZLATIBORA, A NOĆ SAMO 700 DINARA: Evo šta sve nudi i zašto je turisti vole
Foto: Pixbay

Veliki Rzav se smatra jednom od naših najčistijih reka i izvire u podnožju planine Mučanj, između Kokinog Broda i Ivanjice, istočno od planine Murtenice i južno od Javora. Veliki Rzav čine Presečka reka, ona izvire na obroncima planine Čemernice, i reka Jamčica, koja izvire u selu Močiocima.

Ovaj kraj je kao stvoren za letnji odmor, s obzirom na to da na Velikom Rzavu ima nekoliko uređenih plaža.

Noćenje u blizini ove banje može zainteresovane goste koštati svega 6 evra, dok je noćenje sa doručkom nešto skuplje, i iznosi 8 evra.

Termalno blago

Na toku Velikog Rzava kroz ariljska sela na oko 600 metara nadmorske visine, pojavljuju se i mnogi termalni izvori minirelane vode.

Do ovog lekovitog mesta, skrivenog među stenama, može se doći jedino peške uskom stazicom koja vodi kroz živopisne krajolike Velikog Rzava.

banja izvor vode

Foto: RINA

 

 

Voda ima konstantnu temperatru od 24 stepena, pa se mnogi kupaju i zimi u njoj. Od davnina je poznata da leči reumu, srčane probleme, nervna, kožna i očna oboljenja.

Izvori termalne vode u Visočkoj banji ističu iz podzemnog jezera i pod sopstevnim pritiskom pronalaze otvore u stenama gde je najmanji otpor, a to je najniža tačka u kanjonu Rzava. Ističući iz jezera meša se sa rečnom vodom i hladi se.

Ovakav tip kanjonskih izvora je pravi termalni raritet i jedini je ove vrste u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Posebno su retke viseće terme, izvori u stenama, iznad korita reke.

BANJA NADOMAK ZLATIBORA, A NOĆ SAMO 700 DINARA: Evo šta sve nudi i zašto je turisti vole

Shutterstock

 

Legenda o konju i lekovitom izvoru

Postoje predanja kako je izvor Visočke banje otkriven. Naime, meštani su hteli da se otarase konja kome je bila povređena noga. Odveli su ga pored reke u kamenite stene. Kada su se vratili, konj je hodao obalom reke kao da mu se ništa nije ni dogodilo. Zagazili su u vodu i shvatili da je voda topla.

Postoji još jedna legenda koja kaže da su se na ovom toplom izvoru lečili kosovski junaci na povratku iz Kosovskog boja, postoje i priče da su ljudi do banje dovoženi na kolima ili na konjima – zbog bolesti nepokretni. I da bi posle dve nedelje odlazili peške kući, piše srbijaplus.net.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading