PIO FOND
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najstarijim građanima primanja će biti uvećanja za 4,57 odsto, a među njima su i građani Srbije koji imaju ostvareno pravo na nemačku penziju, u ovom momentu oko 400.000 državljana Srbije dobija novac iz Nemačke.

Uvećanu penziju penzioneri će dobiti krajem jula. Prema poslednjim dostupnim podacima prosečna penzija u Nemačkoj je oko 1.600 evra.

Državljani Srbije koji su tamo radili imaju pravo na puni iznos penzije zbog međudržavnog sporazuma koji je potpisan još 1969 godine i još važi.

Uslovi za odlazak u penziju u Nemačkoj


Starosna granica za odlazak u penziju u Nemačkoj slična je kao i u Srbiji. Propisi kojima se određuju uslovi za odlazak u penziju se osetno razlikuju između Srbije i Nemačke. Starosnu penziju u Nemačkoj možete dobiti najranije u 61. godini starosti, u slučaju da su ispunjeni dodatni uslovi.

Što se tiče regularnih uslova za odlazak u penziju, trenutno je potrebno da imate navršenih 65 godina i 11 meseci i za žene i za muškarce.

Ova granica se pomera za mesec dana svake godine od 2012. godine, i cilj je da se ona do 2031. pomeri na 67 godina starosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading