Melinda Gates
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

- Dok sam se dugo fokusirala na poboljšanje pristupa kontraceptivnim sredstvima u inostranstvu, sada se osećam primoranom da podržim reproduktivna prava ovde kod kuće, rekla je Melinda Gejts u tekstu u utorak u Njujork tajmsu.

- Predugo je nedostatak novca primorao organizacije koje se bore za prava žena u odbrambeni stav, dok neprijatelji napretka igraju napad.

Bil gejts

Foto: Shutterstock

 

 

Ona je jedna od najbogatijih i najistaknutijih svetskih filantropa, dala je ostavku iz Fondacije Bila Gejtsa ranije ovog meseca, najavljujući da će 7. jun biti njen poslednji dan u organizaciji kojoj je pomogla da se stvori pre više od dve decenije. Kao deo sporazuma o razvodu, dobila je 12,5 milijardi dolara od Gejts fondacije za svoj rad nakon ostavke, i nagovestila je da će svoje filantropske napore usmeriti na žene i devojke - ali nije ponudila nikakve detalje.

U utorak je iznela prve detalje svog novog plana

Ona je rekla da će donirati milijardu dolara do 2026. godine za unapređenje prava žena širom sveta kroz svoju organizaciju Pivotal Ventures. To će uključivati 200 miliona dolara donacija organizacijama koje se bore za ženska reproduktivna prava.

Među tim primaocima je i The 19th, neprofitna novinska organizacija koja izveštava o rodnoj politici.

Melinda Gates

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

- Ponekad se snovi ostvare, rekao je Ramshav u blogu na veb stranici kompanije. „Ova podrška će ojačati našu kritičku politiku i pokrivanje politike u seizmičkoj izbornoj godini, omogućiti nam da izvršimo strateška ulaganja u našu publiku i našu budućnost, i postaviti temelj za našu dugoročnu održivost u turbulentnom vremenu za našu industriju.

Drugi primalac, Institut za istraživanje ženske politike, rekao je da će njegov grant pomoći da se unapredi rad na poboljšanju zdravlja žena širom Sjedinjenih Država i suzi jaz u platama polova.

- Duboko smo počastvovani što smo dobili ovu podršku od Melinde Frenč Gejts, istinskog pionira za osnaživanje žena, rekla je dr Džamila Tejlor, predsednica i izvršna direktorka IVPR-a, u izjavi.

Melinda Gates

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Melinda Gejts će takođe dodeliti 250 miliona dolara nagrada organizacijama koje rade na poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja žena.

U inovativnom naporu koji je sličan onima megafilantropa Mekenzi Skota, Frenč Gejts je takođe rekla da će dodeliti 240 miliona dolara grupi od 12 advokata i uticajnih lidera širom sveta (po 20 miliona dolara) kako bi im omogućila da daju novac grupama koje veruju da obavljaju hitan i značajan posao u zdravlju žena. Skot je uzdrmala dobrotvorni svet tako što je brzom brzinom davala velike sume novca organizacijama koje ona favorizuje — bez ikakvih zahteva ili obaveza.

„Takođe eksperimentišem sa novim taktikama da unesem širi spektar perspektiva u filantropiju“, napisala je Frenč Gejts u svom tekstu. „Želim da vidim pejzaž mogućnosti finansiranja kroz njihove oči i rezultate koji njihovi pristupi otključavaju.

Melinda je rekla da grupa lidera uključuje bivšu premijerku Novog Zelanda Džasindu Ardern, zagovornicu za zdravlje majki Alison Feliks i avganistansku aktivistkinju za obrazovanje žena Šabana Basij-Rasik.

U svom tekstu, French Gates je rekla da joj je jednom rečeno da odredi sopstvenu agendu pre nego što je neko drugi odredi - i zato je odlučila da napusti Gejts fondaciju.

Melinda Gates

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Rekla je da su je osuđivači zbog dobrotvornih napora za osnaživanje žena svojom kratkovidošću. Ona je visoku stopu smrtnosti majki u Americi nazvala „nesavesnom“ i osudila status Amerike kao jedine napredne ekonomije bez plaćenog porodičnog odsustva na nacionalnom nivou.

Samo 2% donacija u Sjedinjenim Državama ide organizacijama fokusiranim na žene i devojke, primetila je ona. Ali ona je rekla da će ulaganja u zdravlje žena značajno doprineti globalnoj ekonomiji.

- Pošto mi je data ova izuzetna prilika, odlučna sam da učinim sve što mogu da je iskoristim i da postavim plan koji će pomoći drugim ženama i devojkama da postave svoje, napisala je u svom tekstu, piše CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading