Žena na mobilnom telefonu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stručnjaci za bezbednost u Sonic Wall-u otkrili su novu pretnju i čini se da hakeri koriste ove izuzetno popularne platforme da zaraze uređaje malverom i potencijalno razotkriju vaše lične podatke.

Jednom instalirane, lažne aplikacije izgledaju kao prave sa ikonama na ekranu koje se ne razlikuju od originala.

AKO IH IMATE, ODMAH IH BRIŠITE! Ovo su najopasnije aplikacije za vaš telefon

Foto: Shutterstock

 

 

Međutim, iako izgledaju dovoljno nevino, one kriju gadno iznenađenje. Sonic Wall koji poručuje da „zlonamerna aplikacija ima za cilj da izvrši štetne radnje ili ukrade osetljive informacije bez znanja ili saglasnosti korisnika“.

Jedan od znakova da nešto nije u redu su dozvole na koje ove aplikacije žele da pristanete. Nakon instalacije, od vas će se tražiti da aplikaciji date pristup stvarima kao što su usluge pristupačnosti i dozvola administratora uređaja.

„Tražeći ove dozvole, zlonamerna aplikacija ima za cilj da dobije kontrolu nad uređajem žrtve“, dodao je Sonik Wall.

shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Mogućnost preuzimanja aplikacija iz Google-ove zvanične prodavnice je ono što Android čini toliko popularnim, ali ovo je dobar primer kada stvari mogu krenuti ozbiljno naopako.

Uvek čitajte recenzije pre nego što instalirate bilo šta na svoj uređaj i uvek pazite koje dozvole dajete bilo čemu instaliranom van Play prodavnice. Ako mislite da ste preuzeli nešto opasno, bilo bi dobro da to izbrišete bez odlaganja, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading