CG OBALA "EKSPLODIRALA" U CENAMA ZA NEKRETNINE: "Krivci" nisu samo Rusi i Ukrajinci - uveliko kupuju i iz ove velike zemlje!
Shutterstock

- Osim učinaka realnog rasta, migranti su imali i druge značajne uticaje. To uključuje inflaciju, kroz pritiske agregatne potražnje, posebno na neke segmente potrošačkih cena, npr. najamnine su porasle za 31% na godišnjem nivou u 2022. godini – prema MMF-u.

Kako su precizirali, cene najma stanova u 2023. godini porasle su za dodatnih 10 posto. Istovremeno su cene nekretnina rapidno rasle.

- Različite procene govore da je broj ruskih i ukrajinskih migranata koji su stigli u Crnu Goru od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. u proseku oko 10 posto stanovništva te zemlje pre 2022. godine. Čini se da su migranti relativno dobro situirani i bogatiji od prosečnog stanovnika Crne Gore prema anegdotskim dokazima i nisu stvorili nikakve materijalne fiskalne troškove.

Novi hoteli niču na svakom koraku, dok je s apartmanima drugačija situacija. Ponuda je retka, a cene izuzetno visoke.

Takođe nema dokaza da migranti vrše pritisak na tržište rada, budući da se trend pada stope nezaposlenosti nastavio tokom 2022. i 2023. godine – naveo je MMF, prenosi RTCG. Cene najma stanova skočile su u nebo kada je počeo rat u Ukrajini. Promet u trgovinama u zimskim mesecima bio je kao tokom letnjeg špica.

Ruke su zadovoljno trljali i restorateri. Ali, poslednjih nekoliko meseci, posebno od kraja prošle sezone, broj ukrajinskih državljana je u konstantnom padu, pa se oseti pad potrošnje, posebno u Budvi.

CG OBALA

Alo!/tv.alo.rs/Ana Branković

 

 

Hiljade Ukrajinaca, uglavnom imućnih, iznajmilo je stanove i kuće u Budvi očekujući brzi kraj rata. Danas su se mnogi vratili u Ukrajinu ili otišli u druge zemlje, najviše u zapadnu Evropu i Kanadu, jer u Budvi nisu našli mogućnosti pokrenuti posao ili se zaposliti, a potrošili su ušteđevinu.

Prema podacima Turističke organizacije Budve, gde je bilo najviše ukrajinskih građana čiji je masovni dolazak zabeležen tokom 2022. godine, njihovi odlasci zabeleženi su već u novembru prošle godine.

- Od novembra do danas u našem gradu zabeleženo je oko 30 posto manje građana Ukrajine. Tokom 2022. Budvu je posetilo oko 38.000 građana Ukrajine, a već tokom 2023. njih oko 32.000.

Vidljiv je i odlazak ruskih državljana koji su Budvu počeli napuštati u istom periodu kada i Ukrajinci. Umesto Ukrajinaca i Rusa, beležimo dolazak većeg broja turskih državljana. Počasni predsednik Udruženja agencija za promet nekretninama Dušan Ranković tvrdi da cene najma stanova na Primorju padaju od početka ove godine.

- Kad su Ukrajinci i Rusi počeli dolaziti, cena najma stanova u Budvi bila je od 800 do 1.000 evra. Veći stanovi sada se mogu naći za istu ili sličnu cenu. Uprkos tome, cene i dalje drže Turci koji traže parcele za zajedničku gradnju. Otkup parcela se, međutim, retko provodi osim ako je ponuda atraktivna – ističe Ranković.

No, kako tvrdi, atraktivnijih parcela, što se Budvanske rivijere tiče, nema.

- Na lokacijama gde potencijalni kupci žele kupiti stanove njihova je ponuda vrlo ograničena. Na atraktivnim lokacijama duž obale u Budvi već su izgrađeni hoteli, što znači da je ta potražnja već zadovoljena. Novi hoteli niču na svakom koraku, dok je s apartmanima drugačija situacija. Ponuda je retka, a cene izuzetno visoke.

Primera radi, nedavno završena zgrada nudi stanove po ceni od 6.000 evra po kvadratnom metru u blizini hotela u Budvi. Na ostalim lokacijama, poput obilaznice, cene se kreću od 1.800 do 2.600 evra po kvadratnom metru, kaže Ranković.

- Kupuju i Turci, najčešće tri-četiri stana za iznajmljivanje. Najviše ih je zainteresovano za Budvu i okolinu – zaključuje Ranković, a prenosi Poslovni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading