Srbin izdao stan Rusima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Ukoliko kupujete stan od investitora koji je fizičko lice, ali je preduzetnik i registrovan je u sistemu PDV-a, iznos PDV-a koji ste platili kao deo prodajne cene stana imate pravo da vam država vrati naknadno po transakciji - objašnjavaju iz poreske kancelarije.

ugovor

Foto: Shutterstock

 

 

Međutim, dalje navodi da, ukoliko vaš prodavac nije obveznik PDV-a, nemate to pravo. Ono što je ovde ključno je sledeće: ukoliko zaključujete ugovor o prodaji sa investitorom, ali je on u samom ugovoru označen kao fizičko lice, a ne kao preduzetnik, koji vam u okviru obavljanja delatnosti prodaje taj stan, nemate pravo na povraćaj PDV-a, bez obzira na to što ste faktički platili taj iznos PDV-a i to što je to, suštinski, isto lice.

 

@gtlconsulting

🏠💡 Prilikom kupovine prvog stana, obratite pažnju na ovaj ključni detalj koji može znatno uticati na konačnu cenu! ⚠️👔 Proverite da li je prodavac preduzetnik kako biste imali pravo na povraćaj PDV-a. Ne dozvolite da vas nepreciznost košta više! ♬ original sound - GTL | poreska kancelarija

 

- Iako ćete ovu transakciju sasvim sigurno da iskomunicirate sa advokatom, što vam i toplo preporučujem, vodite računa da u samom ugovoru o prodaji prodavac bude adekvatno označen kao privredni subjekt. Ne dozvolite da vas nepreciznost košta 10 odsto više nego što ste planirali - zaključuju iz poreske kancelarije, piše Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading