Mali sa Hilom
Foto: Tanjug/Tanjug

Mali i Hil razgovarali su i o Reformskoj agendi u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija i planovima Srbije da nastavi svoju reformatorsku politiku koja joj već donosi dobre ekonomske rezultate, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Mi imamo svoju agendu rasta koju ćemo nastaviti da sprovodimo. Do 2027. ćemo još puno toga uraditi, uz već postignutu makroekonomsku stabilnost i ekonomske parametre koji nam pokazuju da vodimo dobru ekonomsku politiku", poručio je ministar.

On je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 procenata, te da je u prošloj godini privredni rast iznosio 2,5 odsto, dok su zemlje Evropske unije beležile rast od 0,4 procenta BDP-a. Mali je naveo da investitori region Zapadnog Balkana posmatraju kao celinu, te da Srbiju već doživljavaju kao zemlju sa investicionim rejtingom, što se, kako je rekao, odražava i na cenu državnih obveznica.

"Investicioni rejting je naš prioritet i očekujemo i tu zvaničnu potvrdu našeg ekonomskog razvoja", poručio je on. Ministar je istakao da je za dobru ekonomsku politiku zemlje neophodna kredibilnost i konstruktivnost ljudi koji njom upravljaju, te da je Srbiji ranijih godina upravo to nedostajalo za ekonomski razvoj.

"Za rast je neophodno da imate lidere sa vizijom i Srbija to konačno ima u predsedniku Aleksandru Vučiću", napomenuo je Mali.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao i da svet čekaju jako teška vremena, ali da će Srbija dati sve od sebe da i takve godine prebrodi bez prevelikih ekonomskih turbulencija.

"U prethodnih nekoliko godina smo pokazali da imamo stabilnost i da to možemo", naglasio je ministar.

On je istakao da Srbija ostaje na svom već trasiranom evropskom putu, te da će u godinama u kojima će još morati da čeka na punopravno članstvo u Evropskoj uniji i jedinstveno evropsko tržište, koristiti sada dostupna tržišta putem sporazuma o slobodnoj trgovini koji su, kako je rekao, podigli atraktivnost srpskog tržišta za investitore.

Mali je upoznao Hila i sa velikim infrastrukturnim planovima koje Srbija ima poput izgradnje novog mosta preko Save, novog tunela u centru Beograda, Opere, te rekonstrukcije šest muzeja koje se planiraju. "Nije dobro previše štititi ekonomiju, već bi je trebalo učiniti konkurentnijom. Mi smo u tome uspeli", zaključio je ministar Mali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading