gorivo
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 24. maja. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je pojeftinio za dva dinara dok je benzin pojeftinio za tri dinara, prenosi Blic.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako bi se smanjili visoki troškovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i obezbedilo sprovođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija, navodilo se u zvaničnom saopštenju.

Raste cena nafte u svetu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 79,128 dolara, a cena nafte Brent na 83,263 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 29,500 evra za megavat-sat.

Globalni rast potražnje za naftom usporava

Globalni rast potražnje za naftom će u 2024. usporiti sa 2,3 miliona barela dnevno (bpd) na 1,1 milion bpd, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u majskom izveštaju.

Prognoza za 2024. je smanjena za oko 100.000 bpd u odnosu na prethodnu aprilsku procenu pošto IEA smatra da se rast potražnje za naftom vraća svom istorijskom trendu nakon ekstremne nestabilnosti u godinama pandemije i rata u Ukrajini.

Kako se navodi, slaba industrijska aktivnost i blage zimske temperature su smanjile potrošnju energenata u prvom kvartalu 2024, posebno u Evropi.

IEA očekuje da će rast globalne potražnje za naftom u 2025. iznositi 1,2 miliona bpd, navodi se na vebsajtu organizacije sa sedištem u Parizu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem majskom mesečnom izveštaju, koji je objavljen juče, navela da očekuje rast potražnje za naftom od 2,2 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. godini i dodatni rast potražnje od 1,8 miliona barela u 2025. godini.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju se dakle znatno razlikuje od najnovije procene naftnog kartela OPEK.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading