ČUVENI DIREKTOR POKLANJA PO 1.000 DOLARA: Evo šta stoji iza ove ideje?
Foto: Alo/shutterstock

„Svi dobijaju kao deo GPT-7 “, rekao je on gostujući u jednom podcastu. "Mogu ga koristiti, mogu ga preprodati, mogu ga donirati nekome da ga koristi za istraživanje bolesti."

Ideja je da kako veštačka inteligencija postaje naprednija, i ugrađuje se u više aspekata naših života – posedovanje jedinice velikog jezičkog modela kao što je GPT-7 može biti vrednije od novca. „Posedujete kao deo produktivnosti“, rekao je.

ČUVENI DIREKTOR POKLANJA PO 1.000 DOLARA: Evo šta stoji iza ove ideje?

Foto: Pixbay

 

 

Altman već dugo podržava univerzalni osnovni dohodak — periodično davanje i isplatu u gotovini, bez obaveza, koje se daje svim odraslim osobama u datoj populaciji, bez obzira na njihovo bogatstvo i status zaposlenja. Altman, kao i mnogi drugi u tehnološkoj industriji, vidi univerzalni osnovni prihod kao sigurnosnu mrežu za ljude dok AI ugrožava njihove poslove.

Altman je započeo svoj UBI eksperiment 2016. godine, čiji će rezultati, kako je rekao u podkastu, uskoro biti objavljeni. Program je obezbedio isplate između 50 i 1.000 dolara mesečno za više od 3.000 upisanih, prema Fortuneu.

Sam Altman

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Gradovi i države širom Sjedinjenih Država eksperimentisali su sa verzijom ovoga modeli koji se zove garantovani osnovni prihod. Ovi programi daju besplatnu gotovinsku isplatu ljudima na osnovu pokazane potrebe ili društvenog i društvenog statusa umesto čitave populacije.

Većina tih programa je pokazala pozitivne rezultate, iako konzervativci sve više odbijaju ono što vide kao oblik blagostanja koji bi mogao obeshrabriti ljude da rade. U Teksasu, državni vrhovni sud je nedavno blokirao program u oblasti Hjustona da ljudima sa niskim primanjima daje 500 dolara mesečno.

Altman nije elaborirao kako će njegovo takozvano „univerzalno osnovno računanje“ funkcionisati, ali će sigurno navesti neke na polemike, podjednako konzervativne i liberalne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading