"Imamo dvoje dece, frižideri su nam prazni": Bračni par iz Hrvatske podelio svoju priču o životu u Nemačkoj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tomislav Š. i Aleksandra M. iz Osijeka preselili su se u Nemačku 2021. godine. Radili su, zarađivali, vodili pristojan život do rođenja ćerke 2023. godine. Tada počinju birokratski i finansijski problemi za ovu porodicu koja živi u opštini Vilingen-Šveningen u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Porodica je na ivici očaja, budući da bez izvoda iz matične knjige rođenih ne mogu da primaju beneficije.

Foto: Shutterstock

 

 

- Očajan sam, sramota me je do čega su nas doveli. Frižider nam je danima prazan, nemamo para da kupimo kapi za dete u apoteci - počinje priču Tomislav.

U julu 2023. Aleksandri i Tomislavu se rodila ćerka i od tada ne mogu da pribave izvod iz matične knjige rođenih za dete.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

 

 

Pošto je par zajedno 12 godina i nije u braku, morali su nadležnoj opštini da dostave dokaz o priznanju očinstva, kao i druga neophodna dokumenta kao što je dokaz o razvodu, pošto roditelji imaju po jedan brak. Iako su predali sva dokumenta, još uvek nisu dobili potreban izvod iz matične knjige rođenih.

- Bez izvoda iz matične knjige rođenih, supruga koja je zaposlena od dolaska u Nemačku i ima ugovor na neodređeno vreme ne može da traži roditeljski dodatak, niti pravo na dečiji dodatak - rekao je Tomislav za Feniks-magazin.de.

Gubitak posla

Pošto nevolje nikad ne dolaze same, Tomislav je u međuvremenu ostao bez posla. Njegov poslodavac je ugasio firmu, a Tomislav nije mogao da dostavi potrebnu dokumentaciju Zavodu za zapošljavanje.

Iako se prijavio na Zavodu za zapošljavanje, bez potrebne dokumentacije ne može da prima nikakve novčane naknade.

Foto: Shutterstock

 

 

- Tvrde da ne vide da sam sve vreme radio, a imam dokaz iz socijalnog da mi je pripravnički staž plaćen. Od države nismo dobili nijedan cent. Snalazimo se kako znamo. Pozajmljujemo od prijatelja, vlasnik stana nam je izašao u susret, jer kasnimo sa kirijem. Računi nam stižu. Isključili su nam internet, mobilni telefon, banke traže svoje, samo stižu računi, a mi nemamo čime da ih platimo - objašnjava Tomislav.

Tomislav i Aleksandra imaju po dvoje dece u Hrvatskoj, a kako Tomislav ističe, jednostavno više ne vidi izlaz, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading