hrvatska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poreska uprava Hrvatske je prošle godine zabeležila skoro 29.000 prodaja stanova, što je pad od 6,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prosečna cena novogradnje u 2023. godini dostigla je 2.250 evra po kvadratu, dok je u Zagrebu dostigla 2.700.

U agencijama za promet nekretnina kažu da je cena kvadrata u novogradnji od dve do šest hiljada evra, ali ima i onih koje koštaju deset hiljada po kvadratu. Ovakvih imanja ima najviše na Jadranu. Cene na primorju veće su za oko 30 odsto nego u ostalim delovima Hrvatske.

Stan

Foto: Shutterstock

 

 

Najskuplji stambeni kvadrati u zemlji prodati su prošle godine u opštini Bale. To je grad od svega 1.300 stanovnika, ali je idealno mesto za mlade porodice, investitore i strance. Prosečna cena kvadrata u Balama za 15 stanova je 4.839 evra.

„Moram da priznam da je i mene iznenadila informacija koja je izašla, očigledno je to informacija iz poreske uprave, cela klima koja se stvorila u Balama je od funkcionisanja same gradske uprave“, rekao je gradonačelnik Bala Edi Pastrovičio.

Šta je uzrok visoke cene nekretnina u Balam?

Za razliku od drugih primera, građevinske dozvole se u Balama izdaju za samo nekoliko dana. Opština se može pohvaliti efikasnom birokratijom i odličnom lokacijom, prenosi HRT.

„Svake godine rastu cene nekretnina u Rovinju, što utiče na cenu nekretnina u Balama, odnosno daje im neku trajnu vrednost. Druga stvar je miran seoski život, a opet je blizu razvijene obale“, rekla je agent za nekretnine Tanija Čubrilo i dodala da se sada ovde više traže kuće.

Stan

Foto: Shutterstock

 

 

Stari gradski centar uskoro će biti renoviran, ali u Balama nema stanova i prekomerne gradnje, dok je broj turističkih ležajeva smanjen sa deset hiljada na četiri hiljade.

Socijalna politika u Balama je promišljena. A zemljišta su se prodavala za kune samo da bi privukli i zadržali mlade, dok luksuzne nekretnine privlače strance.

„Ne iznenađuje me. Zašto? Pa zato što je sve išlo na gore, a Bale su sada jako popularne“, rekla je agent iz Rovinja. „Neki smatraju da takva cena kvadrata bilo koje stare zgrade nije realna“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading