Ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kompanija, koja se smatra jednim od poslednjih velikih nemačkih proizvođača solarnih modula, objavila je da od kraja avgusta 2024. godine obustavlja rad u svojoj fabrici u Drezdenu. Odluka će uticati na oko 190 zaposlenih koji su prethodno radili u proizvodnji i znak je sve većih poteškoća s kojima se evropska solarna industrija suočava, piše Feniks magazin.

Nemačka novinska agencija (DPA) prenosi da kompanija navodi nekoliko razloga za taj korak. Jedan od glavnih razloga je veliki cenovni pritisak kineskih proizvođača koji na evropskom tržištu nude solarne module po damping cenama.

Solarvat, uprkos kvalitetu i tehnološkom napretku modula proizvedenih u Nemačkoj, više ne može da garantuje troškovno neutralnu proizvodnju u trenutnim tržišnim uslovima.

Volfram Ginter, ministar energetike i zaštite klime Saksonije, opisao je situaciju kao "crn dan" za nemačku i evropsku solarnu industriju i kritikovao saveznu vladu zbog pasivnog ponašanja prema izazovima industrijske politike.

Uprkos obustavi proizvodnje, za sada nema planova za potpuno zatvaranje lokacije u Drezdenu, navodi DPA. Umesto toga, Solarvat planira da preusmeri postojeće resurse i ulaže u druga poslovna područja kao što su spajanje sektora i direktna prodaja. U budućnosti će se solarni moduli nabavljati isključivo iz Azije, što odražava pritisak globalne konkurencije. Solarvat drži otvorenu opciju za nastavak proizvodnje u Drezdenu ako se promeni privredno okruženje.

Solarvat nudi mere restrukturiranja za pogođene radnike. Mnogi zaposleni u Drezdenu dobiće ponude za rad u drugim područjima u kompaniji. Takav je slučaj sa monterima, servisnim radnicima ili planerima. Preobuku i dalje obrazovanje podupire njihova akademija Solarvat.

Reakcije na Solarvatovu objavu su različite. Jedni hvale fleksibilnost kompanije u prilagođavanju teškim tržišnim uslovima, a drugi to vide kao propust politike zaštite domaće industrije. Kritičari, uključujući ministra Gintera, pozivaju na odlučniju podršku solarnoj industriji kroz privremene subvencije ili takozvani bonus za otpornost kako bi se podržala industrija tokom prelaznih faza.

Takođe, naglašava se potreba za promišljenom industrijskom politikom usmerenom na budućnost, koja proaktivno stvara temelje za održivu i konkurentnu solarnu industriju u Evropi.

Solarvat je, inače, osnovan 1993. godine.

Nemačka građevinska industrija, koja je još u teškom stanju, polako staje na noge, a primila je i izvršila više poslova u februaru nego u prethodnom mesecu, navodi nemački Savezni zavod za statistiku.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading