plastenik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ona je Tanjugu kazala da je zahteve za subvencije u biljnoj proizvodnji do 1. aprila, do kada je bio otvoren javni poziv za njihovo podnošenje, podnelo ukupno 317.000 poljoprivrednih proizvođača i da je blizu 300.000 tih zahteva odobreno.

"Tačnije 292.000 uredno podnetih zahteva je odobreno, ali na žalost veliki broj proizvođača ne prati, odnosno ne otvara uredovno svoje eSanduče na portalu eUprave i to je dovelo do zastoja u postupku uređenja podnesaka kao i isplati subvencija", rekla je Danilovićeva.

Kako je objasnila, da bi ubrzali postupak isplate, korisnici moraju da otvore svoje eSanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja ukoliko su sa njima saglasni.

Nakon prihvatanja rešenja, prema njenim rečima, na platformi ePodsticaji poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da odustanu od žalbe na rešenje i tako ubrzaju isplatu podsticaja, jer će im sredstva na namenske rečune leći već sledećeg prvog radnog dana.

"Ovih dana se u medijima bespotrebno šire neistine i optužbe da se podsticaji ne isplaćuju redovno, ali to nije tačno i proces stoji u mestu zbog još jednog koraka koji korisnici treba da preduzmu, a to je da otvore svoje eSanduče", rekla je Danilovićeva.

Ona je navela i podatak da je konkretno u Šapcu isplaćeno oko 60 odsto od ukupno podnetih zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji.

Direktorka UAP je osim na korisnike podsticaja po hektaru, apelovala i na poljoprivrednike koji su podneli zahtev za ostvarivanje prava na refakciju akcize za gorivo da redovno proveravaju svoje eSqnduče, gde mogu da prihvate i preduzmu Rešenje o usvajanju, a potom podnesu odustanak od prigovora putem platforme eAgrar (eRPG).

Danilovićeva je kazala i da za sve dodatne informacije i pomoć korisnici mogu da se obrate na kontakt telefon UAP koji su navedeni na sajtu, odnosno na brojeve 011/30-20-100, 011/30-20-101 i 011/30-20-118 ili 0800/106-107.

Poljoprivrednici se za pomoć mogu obratiti, kako je istakla i poljoprivrednim stručnim službama, kao i da mogu na sajtu Ministarstva poljoprivrede i UAP preuzmu pripremljena uputstva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading