Banja Junaković
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Smatra se da je Banja Junaković dobila je ime po porodici Junaković, u čijem je vlasništvu bila istoimena šuma, a postoji i verovanje da je ime dobila u slavu junaka koji su se borili u ovom kraju, koji i danas nosi sećanja na borbenu istoriju. Smeštena je na 86 metara nadmorske visine, a karakteriše je blaga kontinentalna klima.

Prvi lekoviti izvori otkriveni su davne 1914. godine i to u Budimpešti. Rezultati koji su dobijeni ispitivanjem potvrdili su izuzetan kvalitet i lekoviti sastav vode. Tada su je uporedili sa vodama čuvenih termi Karlovih Vari u Češkoj, Harkanja u Mađarskoj.

Banja Junaković

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Prvi uzorci vode poslati iz sela Prigrevica, nakon čega je baš tu osnovana i prva omanja banja. To su bili prvi počeci banjskih lečilišta u krajevima Severne Srbije. Temperatura vode dostiže do 50 stepeni. S obzirom na potencijal Banje Junaković, otpočeto je i sa razvojem turizma osamdesetih godina prošlog veka počela je izgradnja rehabilitacio-rekreacionog centra, a početkom dvehiljaditih izgrađen je i novi deo.

Cene smeštaja u Banji Junaković

Banja Junaković nudi bogatu ponudu smeštaja. U ponudi su noćenje sa doručkom, pun pansion i polupansion. Cena prenoćišta ne prelazi 4.750 dinara.

Sobe su podeljene u dva bloka, a to su blok A i blok B. Cene su nešto pristupačnije u bloku A. Razlikuju se i u zavisnosti da li ste odabrali noćenje samo sa doručkom, pun pansion ili polupansion.

Cena smeštaja u bloku A za dve osobe, sa doručkom iznosi 4.300 dinara, dok noćenje sa doručkom i večerom iznosi 4.500 dinara.

U bloku B noćenje sa večerom i doručkom košta 4.100 dinara, dok je noćenje sa doručkom u bloku A 3.500 dinara. Deca do 7 godina ne plaćaju ništa, dok je za decu od 7 do 12 godina odobren popust od 50 odsto.

U rehabilitacionom centru Banje Junaković odobren je i popust od 30 odsto za treću osobu.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Banji Junaković

Banja Junaković specijalizovana je i opremljena savremenim aparatima za tretiranje velikog spektra oboljenja.

Banja Junaković

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

U zdravstvenom centru „Banja Junaković“ rade stručna lica, i obavljaju se profesionalni lekarski pregledi. Bolesti koje se najčešće tretiraju su:

  • Sve vrste reumatskih oboljenja (degenerativni, hronični, zapaljivi…);
  • Neurološka oboljenja (anomalije nervnog sistema, bolesti perifernog i centralnog motornog neurona…);
  • Ginekološki problemi ( sterilitet, postoperativna stanja, stanja nakon upala…);
  • Ortopedska oboljenja (problemi sa kostima i zglobovima, traumatska stanja nakon povreda/preloma, postoperativna stanja kostiju i zglobova, deformacije kičmenog stuba i ekstremiteta, problemi sa leđima, sportske povrede…);
  • Oboljenja respiratornog sistema (upale grla i dušnika, spastični bronhitis, astma…);

Pod specijalističkom pregledom u „Banji Junaković“ podrazumeva se više usluga, među kojima su i: uzimanje anamneze pacijenta, pregledi i analize prema potrebi, zatim određivanje adekvatne terapije. Terapije koje se primenjuju ovde su: hidroterapija, fizikalna-kinezi terapija, elektroterapija, laseroterpaija, termo-terapija, magneto-terapija, manuelna masaža, akupunktura i krioterapija, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading