DA LI JE 6. MAJ DRŽAVNI PRAZNIK? Ove godine je sve drugačije
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Tako, sve je bliži period kada će se većina zaposlenih odmarati šest dana, zaključno sa Đurđevdanom.

Neradni dani počeće sa Praznikom rada, 1. i 2. maja, koji ove godine padaju u sredu i u četvrtak, a već 3. maja obeležavamo Veliki petak. Vaskrs je 5. maja, a neradni je i Vaskršnji ponedeljak – 6. maj.

Prvi radni dan nakon prazničnog odmora je utorak 7. maj.

Za školarce će poslednji radni dan pred praznik biti 26. april.

Privatni detektiv

Foto: Shutterstock

 

 

Zanimljivo je da će 6. maj za mnoge biti dvostruki praznik. Naime, taj dan je i verski praznik, odnosno slava koju slavi veliki broj porodica, pa će mnogi imati dupli razlog za slobodan dan.

Svakako, ko bude radio, sleduje mu i dupla dnevnica.

Ko bude radio sleduje mu 210% dnevnice

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice).

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad.

"Kod mnogih neće biti spajanja praznika"

Ranka Savić je ranije napomenula za "Blic Biznis" da bi Vlada Srbije trebalo „da povede više računa o odmoru i zadovoljstvu radnika“ u kontekstu toga da veliki broj zemalja EU prelazi na skraćenje radnog vremena, odnosno na četvorodnevnu radnu sedmicu i da taj eksperiment po svim dosadašnjim pokazateljima uopšte ne utiče negativno na produktivnost i ostvarenje profita kompanija. Dodaje takođe da i evropska praksa poznaje spajanje praznika s vikendom, čime se i u državama EU dobijaju mini-odmori.

žena

Foto: Shutterstock

 

 

- Realno, taj ovogodišnji mini odmor u Srbiji od 1. maja do Vaskrsa ispoštovaće onaj poslodavac koji to može, zavisno od delatnosti i prirode posla, ali je izvesno da do velikog spajanja neće doći kod većine i da svih šest neradnih dana neće moći da iskoriste svi zaposleni. Ali, ono što jeste suština i što stalno ponavljamo jeste ta ogromna zabluda da su Srbi neradnici, da spajaju sve moguće praznike i da praznuju do besvesti. To nije tačno i zvanična statistika govori da toga imamo najmanje u odnosu na zemlje EU – zaključuje predsednica ASNS.

Neradni dani do kraja 2024. godine

1. maj - Praznik rada
2. maj - Praznik rada
3. maj - Veliki petak
5. maj - Vaskrs,
6. maj - Vaskršnji ponedeljak
11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Šta ako u jednoj firmi svi slave istu slavu? Ko može da uzme slobodan dan

Malo je verovatno ali nije nemoguće da se dogodi da mala firma sa nekoliko zaposlenih bude u nepovoljnoj situaciji zbog slobodnog dana oko slave. Šta raditi u situaciji kada svi radnici slave istu slavu? I koliko je taj dan značajan za privrednika, ako gledamo sa strane minusa?

Zakon je jasan: zaposleni ima pravo na plaćeni dan kada slavi slavu, sve ostalo je stvar dogovora na relaciji poslodavac - radnik.

debljanje

Foto: Shutterstock

 

 

Prema našim saznanjima, poslodavac ne može da kaže da neko ne može da ima slobodan dan, a to je i stav sindikata.

Činjenica je i da ima onih koji ne obeležavaju praznik, ali koriste svoje pravo i priliku da uzmu tada slobodan dan.

Osim kolektivnog odmora, ili prosto proglašenja neradnog dana za celu firmu, na šta se mali privrednici najčešće i odlučuju, ima još nekoliko opcija, a o tome čitajte u našem posebnom tekstu, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading