dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poznato je i da sve manje osmaka upisuje srednje zanatske škole, a sve više odlazi u IT smerove zbog čega zanatlija gotovo da nema. Kada se uzme u obzir ponuda i potražnja tih radnika uočljiva je i razlika u zaradama. Tako na primer plata vodoinstalatera iznosi čak do 350.000 dinara, dok je s druge strane plata nastavnika, na primer, znatno niža.

Na društvenoj mreži X pokrenula se polemika zbog dva oglasa za posao, a reč je o zaradi arhitekte i stolara. U oglasu se navodi da se traži arhitekta projektant čija je zarada od 70.000 do 100.000 dinara, prva smena. U drugom se pak navodi da se traži montažer stolar čija bi plata bila od 100.000 do 125.000 dinara sa prvom i drugom smenom.

novac

Foto: Shutterstock

 

- Plata arhitekte 600-850€. Plata montažera 850-1.050 €. Pišite mi obavezno u komentarima zašto stolar treba da ima veću platu, to volim - navodi se u objavi ispod koje su se nizali komentari.

Mnogi korisnici su pomenuli upravo razlog ponude i tražnje radnika.

- Sve je više školovanih a sve manje zanatlija. Biće samo gore za ljude sa školom i samo bolje za zanatlije...Prosečan stolar, moler ili automehanicar danas zarađuju par hiljada evra sa pola snage - glasi jedan od komentara, piše Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading