google
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Predložena rekonstrukcija pretraživača bi značila prvi put da je kompanija stavila bilo koji od svojih ključnih proizvoda "pod ključ" što mnogi smatraju znakom da se Gugl još uvek bori sa tehnologijom koja ugrožava njen posao oglašavanja, skoro godinu i po dana nakon debi ChatGPT.

Gugl razmatra opcije uključujući dodavanje određenih funkcija pretraživanja zasnovane na veštačkoj inteligenciji u svoje premijum usluge pretplate, koje već nude pristup njihovom Gemini AI asistentu u Gmail-u i dokumentima.

Inženjeri razvijaju tehnologiju potrebnu za implementaciju usluge, ali čelnici Gugla još nisu doneli konačnu odluku o tome da li ili kada da je pokrenu, prenose strani mediji.

Guglov tradicionalni pretraživač bi ostao besplatan, dok bi se oglasi i dalje pojavljivali pored rezultata pretrage čak i za pretplatnike. Ali naplata bi predstavljala prvi put da je Gugl koji je godinama nudio besplatne potrošačke usluge i u potpunosti se finansirao oglašavanjem, tražio od korisnika da plate za poboljšanja svog osnovnog proizvoda za pretragu.

Gugle je prošle godine prijavio 175 milijardi dolara prihoda od pretrage i srodnih oglasa, što je više od polovine njegove ukupne prodaje, što predstavlja zagonetku za kompaniju oko toga kako da prihvati najnovije inovacije veštačke inteligencije uz očuvanje najvećeg pokretača profita.

Od novembra 2022, kada je OpenAI pokrenuo ChatGPT, Gugle se trudi da odgovori na konkurentsku pretnju koju predstavlja veoma popularni chatbot. ChatGPT može dati brze i potpune odgovore na mnoga pitanja, preteći da učini suvišnom listu veza tradicionalnog pretraživača i unosne oglase koji se pojavljuju pored njih.

Gugl je počeo da testira eksperimentalnu uslugu pretraživanja zasnovanu na veštačkoj inteligenciji u maju prošle godine, predstavljajući detaljnije odgovore na upite, dok je istovremeno nastavio da predstavlja korisnicima linkove do dodatnih informacija i reklama.

Neki analitičari su upozorili da bi Guglov oglasni biznis mogao da pretrpi udare ako njegov pretraživač pruži potpunije odgovore generisane veštačkom inteligencijom koji više ne zahtevaju od korisnika da kliknu na veb stranice njegovih oglašivača.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading