kakao
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Fjučersi su porasli za oko 50 procenata samo ovaj mesec i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti useva kod zapadnoafričkih uzgajivača, gde se uzgaja većina svetskog kakaovca, i malo znakova olakšanja proizvodnje drugde, ostavili su industriju u škripcu.

Porast je poslao cene prema 10.000 dolara (9.230 eura) — nivou koji se čini nezamislivom pre samo nekoliko meseci — pa je kakao postao skuplji čak i od industrijskog metalnog bakra.

Rast cene kakaovca uticaće na veće troškove čokolade tokom cele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promovišu varijante s drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

- Čokolada bi mogla biti još skuplja za Vaskrs 2025. ako bolesti stabla kakaovca i loše vreme produže deficit usred visokih cena šećera - rekla je analitičarka Diana Gomes u belešci u petak.

Dok su cene skočile, špekulanti su se zapravo povlačili s tržišta. Otvoreni interes – broj nepodmirenih ugovora – pao je s vrhunca krajem januara, a upravitelji novcem smanjili su svoje neto bikovske opklade na najniži nivo u godinu dana u poslednjoj sedmici. To sugeriše da su fizički kupci možda odigrali ključnu ulogu u porastu cena, prenosi Capital.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading