polovni automobili
Foto: Printscreen/YouTube/ Polovni automobili

Kada je kupovina automobila u pitanju, tu nema mnogo izbora - ili se vozilo kupuje potpuno novo, u salonu, sa svom pratećom dokumentacijom koja dokazuje njegovo poreklo, ili od preprodavaca ili trenutnih vlasnika.

U ovom slučaju kupovina vozila je rizičnija, budući da se može dogoditi da četvorotočkaš koji želite da kupite ima "mrlju u dosijeu". O tome koji suptilni znakovi mogu ukazivati na to da je vozilo koje vam se dopalo ukradeno za magazin San ispričao je Ben Pirson, bivši policajac.

Ovo prvo treba proveriti kada kupujete polovan automobil

Ono na šta je Pirson prvo skrenuo pažnju prilikom razgledanja polovnog automobila jeste set originalnih ključeva. Danas gotovo sva vozila imaju ključeve sa ugrađenim daljinskim otključavanjem brava, dok određeni modeli imaju čak i integrisani sistem koji vozilo otključava i pokreće bez korišćenja ključa - dovoljno je da vlasnik samo bude u blizini svog automobila, i da daljinski drži u džepu. Ukoliko je vozilo novije generacije, a primetite da ima stariji tip ključa koji ima samo kućište, ali ne i tastere za otključavanje vozila, velika je verovatnoća da je četvorotočkaš ukraden, a ključ naknadno izrađen.

Ovaj deo automobila otkriva eventualnu krađu

Drugi znak na koji je Pirson ukazao jesu sitna oštećenja na zadnoj strani automobila, na okviru prtljažnika automobila, kao i na svetlima koja se nalaze oko njega. Iako zvuči neverovatno, lopovi često koriste gepek kako bi se "ušunjali" u automobil (jer se on najčešće pakrira u rikverc, pa su sumnjive aktivnosti oko prtljažnika manje uočljive sa ulice). Prisustvo oštećenja u ovom delu vozila može ukazivati na pokušaj provale i krađe vozila.

Kako se može proveriti da li je vozilo kradeno

Postoji nekoliko načina da se proveri poreklo vozila koje želite da kupite, a sve provere možete izvršiti putem interneta. Kako prenosi portal PolovniAutomobili, na sajtu AMSS možete pronaći obrazac i prateće objašnjenje o rokovima i načinu provere podataka o vozilu. Cena ovakvih provera varira između 8 i 10 hiljada dinara, zavisno od zemlje porekla četovrotočkaša. Za vozila uvezena iz Italije podaci se mogu proveriti na sajtu italijanske policije, unošenjem broja motora i šasije vozila u sistem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading