Guči
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Upozorenje za pad prodaje je u suprotnosti sa situacijom kod rivala kao što su LVMH i Hermes čija je prodaja ostala otporna.

Tržište luksuzne robe je poraslo u protekloj deceniji, ali prodaja nije bila tako impresivna poslednjih godina. Procenjuje se da Guči više od trećine prodaje ostvaruje iz Kine, čija je ekonomija u teškom stanju.

Kering je u saopštenju naveo da upozorenje o profitu ,,odražava strmiji pad prodaje u Gučiju, posebno u azijsko-pacifičkom regionu“. Predviđeno je da kompanija prijavi svoje finansijske rezultate 23. aprila.

Guči

Foto: Shutterstock

 

 

Prodaja Gučijevih proizovda je činila dve trećine poslovnih prihoda grupe prošle godine. Ostali Keringovi brendovi su Yves Saint Laurent, Balenciaga i Bottega Veneta.

Guči i stanje kod konkurencije

Prošlog meseca, Kering je izvestio da je neto profit prošle godine pao za 17 odsto. Njegove akcije su pale za više od 23 odsto tokom prošle godine, piše BBC.

Za poređenje, njegov veći konkurent LVMH, koji poseduje Louis Vuitton, Moet & Chandon i Hennessy, ostvario je veću prodaju od očekivane za 2023.

Hermes je takođe proslavio svoju rekordnu godišnju prodaju 2023. godine sa planovima da nagradi sve zaposlene širom sveta bonusom.

gucci

Foto: Shutterstock

 

 

Dok su njihovi rezultati pokazali otpornost na tržištu luksuzne robe, poznato je da Guči cilja na mlađe i aspirativne kupce koji su podložniji ekonomskim pritiscima.

Prošle godine, Kering je promenio najviše rukovodstvo Gučija tako što je imenovao Žan-Fransoa Palusa za izvršnog direktora i Sabato De Sarna za kreativnog direktora.

Prvi predmeti njegove kolekcije Ancora postali su dostupni sredinom februara. Kolekcija je veoma dobro prihvaćena, naveo  je Kering.

Izvor: BIZLife

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading