OGLASILA SE NBS Evo koliko iznose bruto devizne rezerve na kraju februara
Foto: privatna arhiva

Kako je navedeno, u odnosu na kraj januara bruto devizne rezerve smanjene su za 5,5 miliona evra.

Dodaje se da je na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 178,6 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Ističe se i da su neto devizne rezerve iznosile 20.806,3 miliona evra i da su u odnosu na kraj januara povećane za 125,9 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u februaru ostvaren je po osnovu intervencija NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu.

Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 87,9 miliona evra.

U saopštenju se navodi i da je na smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru prevashodno uticalo neto razduženje države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 399 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili ukupno 77,5 miliona evra.

NBS ističe i da je iako su ukupni prilivi bili veći od odliva, smanjenje bruto deviznih rezervi posledica tržišnih faktora čiji neto efekat je bio negativan i iznosio je 51,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je smanjenja cene zlata za oko 0,3 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 0,1 odsto na međunarodnom tržištu.

-Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,9 miliona evra i bio je za 80,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.228,3 miliona evra- piše u saopštenju.

Centralna banka navodi i da je u februaru, kao i toku prva dva meseca 2024, vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena.

NBS ističe i da je međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 345 miliona evra i podseća da je od početka 2024. centralna banka Srbije neto kupila 300 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading