noavc
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pravo na mesečnu novčanu naknadu ostvaruje se od dana podnetog zahteva. Poseban dodatak se utvrđuje u visini od 50% prosečne neto mesečne zarade u Republici Srbiji u prethodnoj godini. Uslov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu jeste posedovanje najmanje osam godina posebno priznatog penzijskog staža.

Zakon o rehabilitaciji

Zakonom o rehabilitaciji uređuje se rehabilitacija i njene pravne posledice kada su osobe lišene života, slobode ili drugih prava iz navedenih razloga. Rehabilitovani imaju pravo na poseban staž, koji se računa u dvostrukom trajanju za vreme lišenja slobode, kao i prava na mesečnu novčanu naknadu. Osim toga, rehabilitovanim licima priznaje se vreme nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode kao poseban penzijski staž u efektivnom trajanju, a najduže do dve godine, ukoliko je nezaposlenost nastupila zbog povrede prava i sloboda.

Dokazi za ostvarivanje prava

Rehabilitovana osoba uz zahtev, podnosi potrebne dokaze za odlučivanje, uključujući presudu kojom se rehabilituje, dokaze o dužini trajanja lišenja slobode, dokaze o nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode i dokaz o otvorenom tekućem računu.

Izmena visine mesečne novčane naknade kroz godine

Zanimljivo je primetiti da se visina mesečne novčane naknade za rehabilitovane osobe značajno promenila tokom godina. Na primer, iznos od 20.688,50 dinara za 2013. godinu porastao je na 43.004,00 dinara za 2024. godinu, što ukazuje na kontinuirani napredak u podršci rehabilitovanim osobama.

Isplata mesečne novčane naknade

Ova naknada se isplaćuje jednom mesečno, 15. u mesecu za prethodni mesec. U slučaju smrti korisnika prava na poseban dodatak, osoba koja je snosila troškove sahrane nema pravo na naknadu pogrebnih troškova. Neisplaćeni iznosi mesečne novčane naknade koji pripadaju korisniku do dana njegove smrti, predmet su ostavinskog rešenja kojim se utvrđuje zakonski naslednik. Ova prava i način isplate pružaju dodatnu sigurnost i podršku rehabilitovanim osobama i njihovim porodicama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading