dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju izdvojilo je i ove godine 400 miliona dinara za sufinansiranje pronatalitetnih mera i projekata, a sredstva je dobilo 68 lokalnih samouprava, izjavila je juče na Kopaonik biznis forumu ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

Prema njenim rečima, demografsko pitanje je suština, a Republika Srbija je shvatila da mora da  se radi na tome, iako rezultati svih mera verovatno neće biti vidljivi, toliko jasni i očigledni, odmah.

"Prošle godine smo podržali 52 lokalne samouprave, ove godine čak i više, 68 lokalne samouprave i nadam se da se naše rezultati vide, a sigurna sam da će da se vide i u budućem periodu", istakla je Kisićeva.

Ona je navela da ministarstvo praktično više od polovine svog ukupnog budžeta izdvaja za saradnju sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama, a u cilju zajedničkog rada na poboljšanju demografske slike Srbije.

Govoreći o prošlogodišnjim projektima koji su realizovani u saradnji sa lokalnim samoupravama, Kisićeva je naglasila da je izgrađeno 19 dečijih igrališta, obnovljeno 15 vrtića i osam školskih ođeljenja, kao i da su realizovane mnogobrojne druge zajedničke aktivnosti.

"Srbija zaustavila negativan trend i pad stope fertiliteta"

Kisićeva je naglasila da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je zaustavila negativan trend i pad stope fertiliteta, koja je 2012. godine bila nešto više od 1,4, a sada je 1,63.

"Nećemo tu da stanemo, Srbija ne sme da stane i moramo da radimo još više i kao što smo čuli, naš cilj je da 2027. godine ova stopa bude 1,75. Želimo da podstaknemo sve da upravo razmišljaju u ovom pravcu, da bez obzira šta radili, čime se bavili, koliko dugo se bavili, da je pitanje ljudskih resursa, pitanje dece, pitanje nad pitanjima i da praktično svi razmišljaju o tome i dobar deo svojih aktivnosti upravo usmere u tom pravcu", istakla je Kisićeva.

"Finansijska podrška porodicama nikada veća"

Ona je ukazala da je finansijska podrška porodicama nikada veća, da je roditeljski dodatak danas u odnosu na 2012. godinu 12 puta veci, a da je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će on i dalje da raste i da će za prvo dete država da izdvaja 500.000 dinara, a za drugo dete 600.000 dinara.

Ministarka Kisić je dodala i da je jedna od najvažnijih pronatalitetnih mera naše države subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine, koju je do sada dobilo oko 600 majki.

Dodela ovih subvencija deo je pronatalitetnih mera

- Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlada Republike Srbije dodeljuje subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine - navodi se u obaveštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Dodela ovih subvencija deo je pronatalitetnih mera koje sprovodi država Srbija u cilju podsticanja rađanja i podrške roditeljstvu.

Detalje možete pronaći na sajtu ministarstva.

Skano: Moćan pokretač srpske ekonomije

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano je poručio da ulaganje u zdravstvo nije trošak već moćan pokretač srpske ekonomije. 

On je rekao da je, prema zvaničnim podacima Srbije, ukupan proizvod srpskog zdravstvenog sektora 2,36 mlrd evra.

Naveo je da je zdravstvo po tome na devetom od ukupno 62 sektora ekonomije, kao i na desetom mestu po otvaranju novih radnih mesta.
Skano je istakao da je zdravlje među 10 glavnih sektora koji doprinose srpskoj privredi, kao i da ulaganje u zdravstvo multiplikuje rezultat u celoj privredi.

Napomenuo je da, ipak, mnogi posmatraju ulaganje u zdravstvo samo kao trošak za društvo, a ne kao jednog od pokretača privrede, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading