Mesomeli
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Toti Nigreli je rekao za Business Insider u dokumentarcu da se grad pre implementacije programa suočio sa velikim problemima depopulacije.

On je objasnio da se posle Drugog svetskog rata stanovništvo postepeno smanjivalo sa 25.000 na oko 10.000 pošto su stanovnici migrirali u SAD i druge evropske zemlje u potrazi za boljim prilikama.

Dok su emigrirali, za sobom su ostavili prazne kuće, posebno u Starom gradu. Zbog toga je ostalo dovoljno kuća da primi oko 40.000 ljudi, dodao je Nigreli, ali nije bilo ni približno dovoljno stanovnika da ih popuni.

Mesomeli

Foto: Shutterstock

 

 

Program urodio plodom

Inspirisan programima od jednog evra u drugim delovima zemlje, Mesomeli je pokrenuo veb stranicu namenjenu strancima, reklamirajući kuće za jedva jedan dolar američkim i evropskim investitorima.

Odziv je bio ogroman, pohvalio se zamenik gradonačelnika.

On je otkrio da je u prvih pet godina prodato skoro 300 kuća – oko 95 odsto kuća od jednog evra.

„Sada možemo da vidimo mnogo ljudi iz svih delova sveta“, napomenuo je, aludirajući na one koji govore engleski, francuski i španski koji sada žive u gradu.

Mesomeli

Foto: Shutterstock

 

 

Grad zabeležio porast turizma i investicija

Program ne samo da je doprineo uvećanju broja stanovništva, već je pokrenuo i desetostruki porast turizma, primetio je Nigreli.

Pandemija Covid-19 je takođe privukla radnike na daljinu u to područje, od kojih su mnogi odlučili da ostanu zbog opuštenog tempa i niskih troškova života, dodao je on.

Nedavni rast grada je takođe privukao značajne investicije, desetine miliona evra iz Evropske unije i italijanske vlade, rekao je Nigreli. Ta sredstva su namenjena za nove puteve i preuređenje centralnog trga u Starom gradu, naveo je on za BI.

,,Ovde su svi srećni. Srećni jer imamo fine ljude koji su došli ovde, koji su integrisani u društvo“, dodao je Nigreli.

Izvor: Insajder

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading