Lubenice, Hrvatska
Foto: Printscreen/Youtube Printscreen

U Lubenicama se pretežno nalaze zgrade napravljene od istog kamena kao i okolne litice, a neki ostaci potiču iz doba starih Rimljana. Zanimljive su dve dobro održavane gradske kapije koje okružuju njegov severni i južni kraj, zajedno sa istočnim zidom. Gradska utvrđena crkva, posvećena Poseti Presvete Bogorodice, doprinosi njegovom kulturnom značaju. Godine 2005. Lubenice su predložene da zauzmu svoje mesto na Uneskovoj listo svetske baštine.

Danas tamo žive samo dve osobe, među kojima je i 90-godišnja Marija Lovrečić.

- Kada se vratim na stara vremena, čak i upola koliko je bilo kad sam se rodila, bilo je lepo 1934. Bilo je mnogo ljudi, živelo ih je oko 240 - rekla je Marija za HRT.

Ona se priseća vremena kada su ovčarstvo, poljoprivreda i ribolov bili načini za život, a sada jedva vidljivi tragovi prošlosti.

- Zimi smo samo nas dvoje, ali leti, kada počne turistička sezona, ljudi koji poseduju imanja ovde se bave turizmom, pa nas je više - rekao je za HRT Dinko Mlacović, jedini stanovnik Lubenica.

- Put je malo nezgodan, ali evo nas, prelep je, stvarno nam se sviđa. Plaža je prelepa, kao da smo na Maldivima - kažu turisti.

Ova plaža, uklesana u stene i okružena netaknutom prirodom, nosi titulu jedne od najlepših na svetu. I iako leti uživaju turisti iz celog sveta, Marija se u njega spuštala mnogo puta, peške popravljajući mreže za pecanje – ali tamo nikada nije plivala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading