Ekonomski pad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nezaobilazne atrakcije za turiste Orhanu ne znače mnogo. Gotovo da ih više i ne primećuje dok pet puta nedeljno sa periferije Berlina dolazi do svog radnog mesta.

- Ove dve godine u Nemačkoj uzele su mi pet godina života! Nikako mi se ne sviđa sistem života ovde. Makedonija ima bolju klimu, ljude, srećniji sam bio u svojoj zemlji, zadovoljniji... Zarađuje se 400-500 evra, ali svi su nekako raspoloženiji nego ovde i nasmejani. Ma svugde na našim prostorima je zapravo bolje. I Hrvati, Bosanci, Srbi, Crnogorci su dobri ljudi, otvoreni, povezani, srdačni, veruju u Boga... Ovde su retki iskreni osmesi, a veruje se jedino u novac - navodi Orhan.

 

Radnici

Foto: Shutterstock

 

 

Dodaje da ni mnogim Nemcima nije lako.

- Za nekog poput mene rezervisani su najlošiji poslovi od kojih nema šanse da se skućiš kao nekad ili da kupiš stan ili novi auto. Kad mi od plate odbiju 600 evra poreza, ostaje mi 1.500 evra, a samo na sobu od 15 kvadrata odlazi mi još 600 evra. Zimi gazda zbog povećanih troškova grejanja traži i 650 evra. Kad sam došao, takav sam smeštaj plaćao 350 evra, ali onda je počeo rat u Ukrajini, sve je poskupelo i sad ne uspevam na stranu staviti ni 100 evra - navodi Orhan.

Makedonca je u Nemačku dovela želja za boljim životom, ali i specifični zdravstveni problem. Uspešno ga je rešio i ponosno pokazuje zdravstvenu knjižicu zahvaljujući kojoj zahvat i skupe injekcije nije plaćao iz svog džepa.

Na tome je zahvalan, ali Nemačke mu je svejedno dosta.

- Uskoro se vraćam na naš Balkan i u moju Makedoniju! Tamo i cveće drukčije miriše – nostalgičan je Orhan.

 

Tanjug/Dimitrije Goll

 

 

Navodi da nije stigao da upozna Berlin iako je u tom gradu duže od dve godine.

- Mnogo se radi. Na poslu sam osam i po sati, a radim uglavnom s ljudima iz Albanije, Nigerije, Indije... Stalno smo pod kamerama da ne bi neko slučajno seo. Do stana putujem više od sat vremena, kuhinju i kupatilo delim sa četvoro naših ljudi iz Makedonije, Hrvatske i Srbije, a svima je slično kao i meni. Kod kuće nam naše televizije ističu samo negativno i verovali smo da je ovde bolje. Ali i ovde ima mnogo negativnog samo se to ne stavlja toliko u prvi plan. Zašto i bi? Ko bi onda došao da radi u Nemačku - pita se Orhan koji se u Makedoniji bavio fudbalom.

Makedonski gastarbajter navodi da će nakon što se malo odmori u svojoj domovini, opet razmisliti o poslu u inostranstvu, ali ovaj put negde bliže kući i to na Balkanu.

balkan

Foto: Printscreen

 

 

Ima, dodaje, dosta poznanika koji u vreme turističke sezone odlaze da rade u Hrvatsku i Crnu Goru.

- Zadovoljniji su nego što sam ja u Nemačkoj. Rade od juna do kraja septembra, a plata im u Hrvatskoj, kako su mi pričali, bude 1.000 evra. Dobiju i besplatan smeštaj, obroke, a tih 1.000 evra im ostane čisto - zaključuje Orhan.

Prosečan srpski gastarbajter u Nemačkoj, podsetimo, zarađuje između 1.500 i 4.000 evra, a mnogi ne planiraju da se vrate dok mogu da rade.

Izvor: Večernji

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading