rad od kuće
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Ground Picture

- Dala sam otkaz na poslu u petak, rekla je Dave.

- Do ponedjeljka uveče samo sam urlala, nastavila je. “Plakala sam jer sam shvatila da ja jednostavno moram biti okružena ljudima”.

Dave je isplanirala celi svoj život nakon penzionisanja: plan je bio napisati treću knjigu, družiti se sa svojim starim kolegama i povezivati se s osnivačima i umetnicima u coworking prostorima.

Ali, stvarnost prevremenog penzionisanja pokazala se sasvim drugačijom. Ubrzo je shvatila da više neće imati isti odnos s bivšim kolegama.

- Usamljenost coworking prostora zapravo me pogodila kad sam fizički ušla unutra i sela – bilo je potpuno prazno, rekao je Dave o svom prvom danu penzionera.

Sedećih nekoliko nedelja provela je u “coworking-space hoppingu”.

- Iako su neki od coworking prostora koje je posetila bili rasprodati, neki jedva da su imali prometa jer su korišteni kao rezervirana mesta za kompanije koje su bile uglavnom udaljene”, rekla je Dave.

- Nisam sklapala prijateljstva i nisam se osećala inspirisano okruženjem coworking prostora'”, rekla je.

Previše nezavisnosti za nju je takođe bilo zastrašujuće.

- Iako ljudi govore: ‘Sviđa mi se što radim pod svojim uslovima’, ponekad je zastrašujuće biti baš tako potpuno slobodan”, rekla je Dave o njenom penzionisanju. “Osećala sam se kao da sama hodam u svemiru.”

Odlaskom u penziju s 40 godina, Dave je postala deo zajednice FIRE — finansijska nezavisnost, prevremena penzija. Za nju je odluka o prevremenoj penziji došla zbog finansijske sigurnosti.

To što je radila u SAD-u 11 godina omogućilo joj je da stekne ušteđevinu koja je po iznosu bila još značajnija u rodnoj joj Indiji, gde su, naravno, troškovi života niži. Dave je zarađivala oko 100.000 dolara godišnje u San Franciscu kada je napustila posao.

Pre penzionisanja radila je s finansijskim savetnikom kako bi osigurala da njena ušteđevina bude dovoljna za pokrivanje troškova, a prodaja od njenih prejašnjih knjiga i savetovanja pomoći će u plaćanju svakodnevnih računa. Međutim, kritičan deo bio je njen položaj.

- Cela ideja FIREinga bila je moguća samo zato jer sam živela u Indiji, rekao je Dave. “Nema šanse da bih to mogla u SAD-u.”

“U Indiji je sve mnogo izvodljivije, lakše i još uvek možete živeti luksuzno”, dodala je. Dave je rekla da je imala pomoćnika koji joj je dolazio pomoći oko kuhanja i čišćenja, što je koštalo od 100 do 200 dolara mesečno.

Što se Dave tiče, njena prevremena penzija trajala je četiri meseca.

Nedugo nakon penzionisanja, dobila je ulogu voditeljke posebnih projekata u kompaniji za infrastrukturu električnih vozila u Bengaluruu.

- Trenutno radim u kompaniji, ali moji su ciljevi drugačiji, rekla je Dave. “Ne radi se o tome da izgradim karijeru ili da se obogatim ovime, nego da viđam ljude svaki dan i napravim neku vrstu predvidljive rutine za sebe.”

 

(blic, biznis insajder)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading