kredit banka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Važno je proći kroz ove korake kako bi se prilikom uzimanja kredita prošlo što bolje i da bi period otplate tekao bez većih stresova, te je važno uraditi sledeće:

Birajte građevinsku kompaniju

Ukoliko kupujete novi stan ili stan koji je tek u izgradnji, obratite pažnju na kompaniju koja gradi zgradu u kojoj se nalazi vaš budući dom. Stan je velika investicija, a prevare sa stanovima su brojne. Birajte samo sigurne građevinske firme i proverite nekoliko puta pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete ugovor.

Odredite okvirnu mesečnu ratu koju ćete plaćati

Ukoliko ovo uradite na vreme - imaćete mnogo manje briga. Ako odredite koliko možete mesečno da plaćate, znaćete i koliki kredit ste u mogućnosti da podignete. Takođe, imajte u vidu da je za učešće za stambeni kredit potrebno najčešće 20 procenata od ukupnih sredstava.

INFORMIŠITE SE O KAMATI

Raspitajte se kakva kamata bi vam bila povoljnija. Zbog čestih promena euribora, kojima smo svedočili tokom prethodnih godina, veliki broj ljudi razmišlja o kreditu sa fiksnom kamatnom stopom.

Naknada za prevremenu otplatu kredita

Kredit se može otplatiti preveremeno u celosti ili delimično, pa je zbog toga dobro da proverite kolika je naknada banci za prevremeno otplaćivanje kredita. Visina naknade će biti definisana ugovorom, kojim je ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa. Banka može tražiti i naknadu ukoliko u periodu od godinu dana želite prevremeno da otplatite više od milion dinara.

Dodatni troškovi

Kroz obračun efektivne kamatne stope saznaćete iznos nominalne kamatne stope ali i sve dodatne troškove. Na ovaj način ćete se osigurati da unapred saznate sve svoje troškove, bez mogućnosti da vam banka naknadno unosi nove. Neki od najčešćih dodatnih troškova su: naknada za obradu kreditnog zahteva, izdavanje menice, izveštaj Kreditnog biroa, premija osiguranje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kasko osiguranje, podnošenje zahteva za upis hipoteke, procena vrednosti nepokretnosti, troškovi pribavljanja dokumentacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading