Gradilište kamp EXPO
Foto: Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

Mali je rekao da će građani Srbije već za mesec i po dana videti radove iznad zemlje i da će u narednih nekoliko nedelja, odnosno mesec i po dana, biti postavljeni stubovi iznad zemlje za pojedine hale novog sajma i EXPO-a.

- Nalazimo se ovde u Surčinu, na lokaciji gde se gradi novi EXPO2027, novi Nacionalni stadion, niče potpuno jedan novi grad i, kao što vidite, ovde je veliki broj mašina i veliki broj radnika - rekao je Mali novinarima tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu.

Naveo je da su u junu prošle godine počeli pripremni radovi i dodao da je na gradilištu dosta teška topografija, budući da ima puno podzemnih voda.

- Nasipamo između metar i tri metra i kamena i zemlje, a na kraju, kada se ovi pripremni radovi završe, biće oko četiri i po miliona kubika peska nasuto i oko skoro milion kubika kamena, dakle ogromni radovi - naveo je on.

Ministar je naveo da je razlog njegove posete gradilištu to što je već pre desetak dana počelo postavljanje šipova za prve objekte na EKSPO-u.

- Samo na ovom delu, dakle ovde gde će biti sedam hala novog sajma i EKSPA, biće oko 1.647 šipova, od kojih je već negde stotinak šipova postavljeno do dubine i do 18 metara i ovaj će posao biti završen u narednih par nedelja - poručio je Mali.

Istakao je da odmah nakon toga počinje postavljanje naglavnih i veznih greda, a zatim i stubova.

- Važno mi je da će građani Srbije videti već za mesec i po dana radove iznad zemlje - ukazao je on.

Naveo je da će za Nacionalni stadion biti postavljeno 3-4 hiljade šipova do dubine i do 25 metara.

- Hoću samo da građani Srbije razumeju kako se radi i o kako kompleksnim i komplikovanim radovima je reč, ali smo čak i malo ispred roka, što je dobro, a ovo postaje sigurno najveće gradilište u ovom delu Evrope - naglasio je on.

Prema rečima ministra, ovo je najveća razvojna šansa za Srbiju.

- Dakle, mi ćemo 2027. godine da budemo domaćini najveće svetske manifestacije te godine, EXPO2027. Hoćemo da se predstavimo svetu na pravi način - rekao je Mali.

On je ranije na svom Instagram nalogu objavio da je 8. februara na gradilištu u Surčinu počelo postavljanje šipova za izgradnju EKSPO kompleksa, čime je započeta izgradnja hala.

Naveo je i da za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027. počinje izgradnja sedam hala - univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala koje su, prema njegovim rečima, raspona 45m+45m, osim univerzalne hale koja je raspona 90 metara.

Takođe, Mali je tada rekao i da je u prvoj fazi radovima obuhvaćena izgradnja temelja hala, odnosno postavljanje šipova, naglavica i temeljnih greda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dejan

23.02.2024 10:42

EXPO 27 ce biti velika razvojna sansa Srbije.