RUSIJA NIKAD NIJE BILA BOGATIJA CNN objavio nestvarne podatke, zarada od samo jedne države enormna
Foto: AP/Sputnjik/AP

Novom analizom dokazano je da je deo sirove nafte prerađen u Indiji i potom izvezen u Sjedinjene Američke Države u vrednosti većoj od milijardu dolara, piše CNN.

Indija je povećala kupovinu ruske sirove nafte za više od 13 puta u odnosu na predratne količine, pokazala je analiza Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Na taj način Nju Delhi kupuje sirovu naftu umesto zapadnih kupaca koji imaju ograničene mogućnosti zbog sankcija izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu, navodi se u analizi.

Prodaja ruske sirove nafte Indiji nije podložna sankcijama i potpuno je legitimna, ali ispitivanje brodskih ruta sugeriše da bi ogromna količina pošiljki mogla da uključuje “flotu tankera u senci” za sirovu naftu koje je Moskva stvorila kako bi prikrila sa kim trguje i maksimizovala profit.

CNN je ranije ovog meseca zatekao u grčkoj luci Gitio dva tankera koji su stajali jedan pored drugog kako bi se nafta prenela sa broda na brod, a moguće da im je cilj bio da prikruju poreklo i krajnje odredište. Oba tankera krenula su nedeljama ranije iz Rusije.
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading