mtel
Foto: Promo/Mtel

Podsjećanja radi, Mtel je godinama isplaćivao kompletnu dobit svojim akcionarima što je, prema mišljenju ekonomista, bila jedinstvena praksa. Prema javno dostupnim podacima, prosječan racio isplate dividende u telekomunikacionoj industriji za 2022. godinu iznosio je 39%, po čemu je Mtel i dalje kompanija koja isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima. 

Iako finansijski izvještaji za 2023. godinu nisu kompletirani, Mtel je u prvih devet mjeseci prošle godine bilježio stabilan rast neto dobiti od 15%. Iz ove kompanije su krajem godine saopštili da je 2023. po svim pokazateljima rekordna što je, kako kažu, potvrda ispravnosti odluke da se dio dobiti investira u kompaniju i njenu finansijsku konsolidaciju.

Prema objavljenim analizama udruženja ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“, EBITDA marža Mtel-a je i u 2022. godini bila gotovo 50% dok telekom operateri poput Telekoma Austria, Deutsche Telekoma ili nekih drugih regionalnih kompanija imaju zaradu, iskazanu na ovaj način, ispod 40%. Ovo bi, prema analizama ekonomista, trebalo da osigura prednost Mtel-a u vrednovanju akcija i njihovoj tražnji, ali i potvrdi značajno veću sposobnost zarađivanja novca, mjereno sa EBITDA maržom, nego u ostalim telekom operaterima.

Osim rasta dobiti, Mtel je u prošloj godini prodajom antenski stupova povećao likvidnost kompanije dok budući rast troškova po osnovu iznajmljivanja infrastrukture neće narušiti njegovu profitabilnost. Nastavkom politike akvizicija, odnosno kupovinom kompanije Trion Tel, Mtel je učvrstio svoju poziciju i kupio aktivu koja će doprinijeti rastu profitabilnosti.

Ekonomski stručnjaci smatraju da cijena akcija nije pokazatelj stvarnog poslovanja kompanije zbog nerazvijenosti Banjalučke berze i relativno malih trgovanja, a da dobit, broj korisnika i nove akvizicije pokazuju da je Mtel u ozbiljnom usponu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading