Beč
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako su saopštile bečke vlasti, postoje različiti razlozi zbog kojih se proces napuštanja gasa ne odvija brže. Ponekad vlasnici stanova, kako su naveli, ne žele preći na ekološki prihvatljiv izvor energije. Ovo se odnosi čak i na stambene zgrade u vlasništvu grada.

OVAJ GRAD SE BORI ZA

Foto: Alo!

 

Grad nailazi na ograničenja u svojim merama kada stanari odluče zadržati grejanje na gas, jer vlasnici stanova ne mogu sprovoditi takve promene bez dozvole stanara. Nova finansijska podrška gradskih vlasti za stanare, koji odluče prestati da koriste gas, biće dostupna od sledećeg meseca.

Kako bi obe strane bile podstaknute na prelazak, gradske vlasti su uvele podsticaje i subvencije za obe strane u iznosu od 1.000 evra. Uslov za dobijanje premije za dekarbonizaciju jeste da domaćinstvo ne koristi gas za kuhanje, grejanje ili zagrevanje vode, tj. da u stanu nema gasnog priključka.

Beč

Foto: Shutterstock

 

Ako stanar želi zameniti plinski šporet električnim, preporučuje se da se prvo kontaktira električara radi utvrđivanja neophodnih mera. Zatim je važno informisati vlasnika o procenama troškova i dobiti pismenu saglasnost. Nakon uspešnog prelaska, potrebna je potvrda o demontaži plinskog brojila, nakon čega se premija uplaćuje na račun.

- Promena sistema u vlastitom stanu često je povezana s troškovima nabavke novih uređaja i naporima. S premijom od 1.000 evra, ovaj prelazak na obnovljive izvore energije postaje dostupan svim građanima. Premija može čak porasti na 1.500 evra po stanu ako se cela stambena zgrada istovremeno prebaci, izjavila je članica bečke vlade za stambena pitanja Kathrin Gaal.

U Beču postoji 30.000 stanova u kojima se još uvek kuva na gas. Gradske vlasti se nadaju da će premijom podstaći najmanje 2.000 prelazaka na električne šporete u ovoj godini, saopštile su bečke vlasti, piše Klix.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading