NBS PREDSTAVILA IZVEŠTAJ O INFLACIJI Koliko smo blizu "željenoj granici cilja"?
Alo

Guverner je na početku obraćanja istakla da je krajem 2023. godine međugodišnja inflacija bila 7,6 odsto dok se povratak inflacije u granice normale očekuje, kao što je već rečeno u novembru, sredinom ove godine.

- U poslednjem tromesečju 2023. i krajem godine iznosila je 7,6 procenata što je dvostruko niži nivo nego godinu dana ranije i nešto niži od naše novembarske projekcije. Nastavak usporavanja očekujemo i u ovoj godini, inflacija će se najverovatnije vratiti sredinom ove godine u granice cilja, a zatim će se krajem godine približiti centralnom nivou cilja što je nivo kojim će se kretati u srednjem roku - istakla je Tabaković i dodala da je nova projekcija blago niža od novembarske.

Za razliku od srednjoročne, sada se i za kratkoročnu inflaciju očekuje vraćanje u granice cilja.

U četvrtom tromesečju BDP je iznosio 3,8 procenata međugodišnje, odnosno prema projekcima 1 posto u odnosu na prethodno tromesečje, ističe guverner.

- Ovakvo kretanje je u skladu sa prethodnom procenom Republičkog zavoda za statistiku kao i sa našom novembarskom projekcijom. U ovoj godini očekujemo ubrzanje rasta između 3 i 4 posto, a za narednu između 4 i 5 posto uvažavajući investicije za organizovanje EXPO 227. Važan faktor rasta u ovoj godini i nadalje će biti lična potrošnja - dodaje se.

Trenutno su najveći izazovi neizvesnosti geopolitička dešavanja, kao i dešavanja u Crvenom moru. Guverner je istakla da se na svetskom nivou očekuje da će se cena nafte na svetskom nivou kretati od 80 do 83 dolara po barelu, ali da NBS ima nešto nižu projekciju.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading