Srbin izdao stan Rusima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Nakon dvogodišnjeg rasta, da bismo se prisetili, tržište je imalo rast od 30-40 odsto, a onda u poređenju sa takvim periodom, 2023. jeste godina gde je smanjena aktivnost i to smo imali priliku i da vidimo kroz redovne izveštaje isporučene od strane RGZ - kaže za "Blic" TV Jelena Davidović, šefica prodaje portala nekretnine.rs

Šta možemo očekivati od 2024.?

2023. godina je donela određene promene na tržištu. Došlo je do promene uslova ponude i tražnje usled nepovoljnih ekonomskih i političkih dešavanja na globalnom nivou koji su uticali na usporavanje daljeg rasta tržišta nekretnina. Pa je tako tako, od početka godine na tržištu zabeležen pad prometa.

- Sve zanima kada će cene krenuti silaznom putanjom, jer postoje očekivanja da nakon tog naglog rasta dođe i do pada cena. Međutim, taj pad prometa nije doveo do značajnijeg pada cena. Prema podacima kojima mi raspolažemo, kao specijalizovani portal za oglašavanje u kategoriji prodaje, cena za veće gradove Srbije i iz meseca u mesec za 2023. godinu smo zabeležili isti nivo oglašenih cena kao u 2022. Neke neznatne promene su bile, tako da se te cene i dalje mogu okarakterisati visoke. Mi smo sada u januaru imali pregled cena i kada smo poredili sa decembrom, došlo je do nekog pada, konkretno kada je prestonica u pitanju Palilula je zabeležila pad od 100 evra po kvadratu - kaže Davidović.

Stan

Foto: Shutterstock

 

Ističe da nije lako sa sigurnošću predvideti šta će se dešavati na tržištu nekretnina, ali, godina za nama jeste godina stabilizacije prometa i cena.

- Tražnja postoji, ali ako se ona poredi sa ovim eksplozivnim rastom iz prethodnog perioda, ona jeste manja. Sa druge strane, te visoke cene, usporena gradnja i priuštivost tih stambenih kredita će odrediti u kom pravcu će se dalje odvijati potražnja za nekretninama. Očekivanja su struke da može doći do nekog pada od 10 do 20 odsto. Drugi smatraju da je samo stabilizacija, stagnacija, da neće doći do većeg rasta cena - rekla je Davidović.

Poskupeo i građevinski materijal

U skladu sa faktorima kao što je globalna kriza, snažna inflacija, pa onda stroga monetarna politika koja je prethodne godine uticala na rast referentnih kamatnih stopa, koja automatski znači skuplje kredite za privredu i stanovništvo. Imali smo i veliki porast građevinskog materijala.

- Ta eskalacija odnosa između Rusije i Ukrajine je 2022. zaista snažno uticala na cenu materijala, zatim na taj lanac snabdevanja i u jednom trenutku je pretio da izazove jednu krizu formiranja te prodajne cene. Međutim, na sreću to se prevazišlo i zatim su sledile ove sledeće situacije, borba sa tom rastućom inflacijom. Promene koje su se desile 2023. i 2022. godine imaju neki određeni uticaj na dalje dešavanje u daljoj 2024. godini - rekla je Davidović.

Davidović je istakla i da je 2023. godina bila najnezahvalnija za studente, kada je u pitanju izdavanje stanova, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading