CENE STANOVA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU Sada je Idealno vreme za prodaju nekretnina, a do kraja godine nas čeka...
Foto: Alo/Vladimir Markovic

Stručnjaci ističu nekoliko vrlo bitnih stvari o kojima bi trebalo da razmislite pre nego što krenete u sam proces, prenosi Mondo. 

Uspešnost prodaje umnogome će zavisiti od faktora kao što su sezonalnost, uslovi na vašem lokalnom tržištu nekretnina, početna cena koju ste odredili, stanje u kojem se nekretnina nalazi ali i odabir prodavca, odnosno agenta koji vam pomaže u tom procesu.

Iako nekretninu možete prodati u bilo koje doba godine, definitivno postoje periodi, pa čak i određeni meseci, kada je prodaja lakša, brža i isplatljivija. Iskustva govore da su proleće i leto najbolja godišnja doba za prodaju dok se ona usporava kako ulazimo u jesen i zimu.

Postoje analize koje pokazuju da ćete najbrže prodati nekretninu i pritom postići najbolju cenu ukoliko u taj proces krenete u maju, junu ili julu. Međutim ovo ne treba uzimati zdravo za gotovo, već se prilagoditi trenutnim uslovima na tržištu.

Primera radi, direktor agencije za nekretnine, Uroš Jovanović, smatra da je upravo sada pravo vreme za prodaju.

- Cene su na trenutno istorijskom maksimumu i teško da će više ići na gore, ali tvrdim i da neće biti ni većih padova - kaže Jovanović i podvlači da je tržište trenutno više naklonjeno prodavcima i to zbog tražnje koja je u prethodnom periodu bila ogromna.

CENE STANOVA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU Sada je Idealno vreme za prodaju nekretnina, a do kraja godine nas čeka...

Profimedia

 

- Kupci su u neverici kada sagledaju ponudu i shvate koliko novca treba da izdvoje pa je prirodno da očekuju će cene nekretnina ići na dole. Međutim, ponuda je trenutno toliko mala da prodavci tu imaju poslednju reč i isplati im se da čekaju jer će naići neko ko je spreman da plati koliko traže - kaže Jovanović i poredi trenutnu situaciju sa onom od pre 7, 8 godina.

- Sada je potpuno drugačije u odnosu na, recimo, 2015. ili 2016. godinu kada je bilo mnogo više nekretnina u ponudi, a kupaca dosta manje. Tada smo imali slučaj da kupci jako dugo razgledaju i vagaju i tek nakon nekoliko meseci od prvog gledanja daju prvu ponudu - kaže Jovanović.

U osvrtu na godinu za nama kaže da je tržište značajno usporilo i prognozira da 2024. neće doneti neke značajnije promene.

- Vrlo je važno napomenuti da u 2023. godini nisu cene pale za 30 odsto, već broj kupoprodaja. U ovoj godini čeka nas slična situacija - mirovanje ili blagi pad cena, dok će broj transakcija verovatno biti još i manji. To je logično jer mnogi čekaju relaksiranje kamatnih stopa kada će krediti postati dostupniji, ali smatram da se to može očekivati tek u drugoj polovini godine. Mislim da ova godina neće doneti nikakve dramatične promene na tržištu, osim ako se ne desi nešto krupno na geopolitičkom planu. Prognoze su da bi ponuda i tražnja trebalo konačno da se sretnu i da dođe do konačne stabilizacije tržišta – objašnjava direktor agencije za nekretnine.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading