SVET PRIČA O LEKOVITOM BLATU OVE SRPSKE BANJE: A ugođaj košta samo 16 evra za noć!
Foto: Alo/agronews.rs

Što se tiče geografskog položaja ove banatske lepotice, Banja Rusanda udaljena je 17 kilometara od Zrenjanina i nalazi u okviru naselja Melenci. Kilometraža od glavnog grada iznosi oko 90 kilometara, a od Novog Sada 67 kilometara. Jezero Rusanda je najveće slano jezero u Srbiji, čije je površina 4 km2. Prema zvaničnim podacima slaniji je od morske vode jer mu je salinitet oko 40-60 %.

Iako je bila poznata i u tursko vreme, tad verovatno potiče i sam naziv, kao zvanična godina početka rada lečilišta i odmarališta u Banji Rusanda uzima se 1867. Danas se lečenje sprovodi u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Rusanda“, što je ujedno i jedno od mesta gde možete pronaći smeštaj.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Banje Rusanda, njihov tip smeštaja je paviljonski i omogućava odvojen smeštaj i tretman najtežih bolesnika i onih pokretnih, kao i korisnika usluga preventivne rehabilitacije, velnesa i rekreacije. Dodaju da se sastoji od ukupno pet objekata za smeštaj bolesnika i korisnika usluga - ukupno 306 postelja.

SVET PRIČA O LEKOVITOM BLATU OVE SRPSKE BANJE: A ugođaj košta samo 16 evra za noć!

Shutterstock

 

Cene smeštaja u Banji Rusandi

Pored pomenutog centra za rehabilitaciju, smeštaj je moguće pronaći i u privatnom smeštaju. Okolina Meleničke banje, kako se još Rusanda naziva, privatnim obiluje apartmanima i sobama.

Prosečna cena smeštaja je oko 20-25 evra, sudeći prema popularnoj platformi za rezervisanje smeštaja, a slično je i na drugim oglašivačkim stranicama.

Noćenje za dve osobe je moguće naći za 16 evra, odnosno za manje od 1.900 dinara. Apartman koji se izdaje je površine oko 30 kvadrata, ima dva kreveta za jednu osobu i, naravno, kuhinju i kupatilo.

Ima i apartmana za 20 evra. Bračni studio se iznajmljuje po ceni od 22 evra za noć. Pod tim se podrazumeva da smeštajna jedinica ima bračni krevet, a i doručak je uključen u cenu. Takse i naknade se doplaćuju 2 evra. Ovaj smeštaj se nalazi na oko 2 kilometra od same Banje.

Moderniji apartman sa jednom spavaćom sobom se izdaje za 31 evro.

soba

 

 

U gorepomenutoj bolnici cena smeštaja zavisi od paviljona. Kako su naveli, u 1. paviljonu cena po osobi po danu je od 1.600 dinara u trokrevetnoj do 2.300 dinara u jednokrevetnoj sobi.

U 2. paviljonu cena za dvokrevetnu sobu je 1.500 dinara po danu po osobi, dok je primera radi u 7. paviljonu cena u Lux dvokrevetnoj sobi 2.000 dinara po osobi po danu, stoji na sajtu Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Rusanda".

Šta leči Banja Rusanda?

Lekovito blato je glavni adut mnogim banja, pa tako i u Rusandi. Peloid u svom sastavu ima natrijum, natrijum sulfat, natrijum karbonat, sumporna kiselina, kalcijum, magenzijum. Zanimljivo je da ova banja ima samo jedan termomineralni izvor, a temperatura vode je 32 stepena.

Boravak u ovoj banji u Srbiji se preporučuje kod osoba koje imaju kožne bolesti, ginekološke probleme, reumatizam, neurološka oboljenja, problemi sa mišićnim sistemom, kičmenim stubom i drugo, piše sajt Banje u Srbiji.

Ova stanja se leče različitim terapijama poput hidro-terapije, fizikalne terapije, podvodne masaže, magnetne terapije, peloidne terapije, ultrazvučne terapije i terapije laserom. Spa i velnes program je nezaobilazan.

Inače, o ovoj banji je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući program EXPo Srbija 2027. Kako je najavio, očekuju se ulaganja investitora u ovu banju, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading