Penzioneri
Foto: Printscreen

Razlog zbog koga su krediti za ovu populaciju skuplji je upravo u njihovim godinama. Većina banaka, od ovog rizika štiti se obaveznim osiguranjem kredita.

Kamate

Kada su u pitanju sami iznosi kamata, oni se kao i kod drugih pozajmica razlikuju od banke do banke, a mogu da budu i više ako penzioner podiže kredit u banci u kojoj nema račun. Kamate se tako kreću od 15 pa do neverovatnih 23 odsto u jednoj banci. Ova kamata, doduše važi za one penzionere koji podignu kredit kod te banke, a nastave da primaju penziju u nekoj drugoj.

PIO FOND

Foto: Shutterstock

 

 

Uslovi

Za ovakvu vrstu pozajmice mogu da se zaduže građani koji imaju od 55 do 79 godina, i imaju penziju od 20.000 dinara pa naviše. Takođe, penzioner mora da u penziji bude bar jedan mesec.

Maksimalni iznosi za kredit kreću se od 1.200.000 dinara do 2,4 miliona, a gornja granica za period otplate je 71 mesec, tačnije 5 godina i 11 meseci.

Ako bi se na konkretnom primeru računalo koliko se banci vraća sa ovako skupim kamatama, došlo bi se do veoma visokog iznosa. Primera radi za kredit od 300.000 dinara i rok otplate od 24 meseca, penzioner bi imao ratu oko 15.000 dinara, a samo na kamate bi davao 65.000 dinara, piše Informer.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading