Grad u Hrvatskoj, letovanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Cene nekretnina Hrvatskoj od septembra 2020. rastu u kontinuitetu. Ovo pokazuju podaci evropske statističke agencije Eurostat. Posebno intenzivan rast počeo je 2022. godine, a Hrvatska je u prvih devet meseci prošle godine bila rekorder EU po rastu, pokazuju najnoviji podaci.

Dobra vest je da postoje znaci usporavanja, što može biti uvod u početak pada cena:

U julu, avgustu i septembru prošle godine, nekretnine u Hrvatskoj su bile skuplje za 10.9 posto u odnosu na iste mesece 2022. To je najveći rast od svih članica EU i nastavak trenda koji je trajao devet meseci.

More

 

 

 

Međutim, u poređenju sa aprilom, majom i junom 2023, cene nekretnina porasle su za 0,3 odsto, što je najmanji rast od sredine 2020. To može biti signal da cene padaju, kako su predviđali agenti za nekretnine, navodi hrvatski portal Index.

Posle Hrvatske, najveći rast cena imale su Poljska (9,3 odsto), Bugarska (9,2 odsto), Litvanija (8,7 odsto) i Portugal (7,6 odsto).

U nekim zemljama EU već je počeo nagli pad cena nekretnina, a u njima se govori čak i o početku krize kupoprodaje nekretnina. Tu je pre svega, Nemačka, sa padom cena od 10,2 odsto na godišnjem nivou. U Finskoj situacija nije mnogo bolja, pošto su cene nekretnina pale za 7 odsto na godišnjem nivou. Slede Švedska sa padom od 4,2 odsto, Holandija i Slovačka 3,8 odsto, Češka 3,5 odsto itd.

Nekretnine su u Hrvatskoj, prema tvrdnjama eksperata, i dalje precenjene, a postignute cene su 15 i više odsto manje od tražene. Ovako velika razlika između traženih i postignutih cena dokaz je nerealnih očekivanja na tržištu, tvrde i sami agenti za nekretnine, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading