"KO NE IDE NA BOLOVANJE, NAGRADA" Firma donela odluku, radnici pobesneli!
Foto: Shutterstock

Interesantno je da je menadžment u predlogu pravilnika predvideo stimulaciju i za one koji ne koriste trudničko, porodiljsko i roditeljsko odsustvo, pratnju i negu, ali su nakon oštre reakcije sindikata odlučili da stimulišu samo uzdržavanje od bolovanja, navodi slovenački portal 24ur.

"Ova vrsta nagrade je moralno, etički i profesionalno kontroverzna, jer se bolesti produbljuju i postaju hronične", upozorava Metoda Dodič Fikfak iz Kliničkog instituta za medicinu rada, saobraćaja i sporta, koja je "sigurna da bi zaštitnik građana ovakvu odluku proglasio diskriminatornom".

Pravilnik važi od 1. januara ove godine. Ukoliko zaposleni u periodu od četiri do šest meseci nema ni jedan dan bolovanja, dobiće nagradu od 15 do 60 evra mesečno, ali ukoliko ode na bolovanje makar i samo jedan dan - proces procene se "resetuje" i kreće od početka.

Novi model nagrađivanja naišao je na različite reakcije u kompaniji. Pojedini radnici tvrde da se u ovoj kompaniji, koja ima ispostave i u Ljubljani, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji, sve češće registruje mobing i ponižavanje radnika.

Menadžment LTH Castingsa objašnjava da su posvećeni "promociji zdravlja i blagostanja zaposlenih koje uključuje i organizaciju mnogih aktivnosti unutar kompanije":

"Pružamo redovne zdravstvene preglede, podstičemo sportske aktivnosti, edukujemo o zdravstvenoj zaštiti, obezbeđujemo vakcinaciju protiv gripa i covid-19 itd. Pre svega želimo da podignemo svest i osnažimo zaposlene kako bi mogli da urade najviše za svoje zdravlje. ," navode oni i dodaju:

"Novi model nagrađivanja napravili smo zajedno sa sindikatom kompanije i prosledili ga svim zaposlenima. Osnovni akcenat modela je na tome da se nagrađuju pojedinci koji rade kada je neko odsutan, a proces proizvodnje mora da teče normalno. Reakcije na model, koji inače prati ustaljene prakse u Sloveniji, bile su raznolike, ali većina zaposlenih razume i prihvata njegove ciljeve, koji su usmereni ka opštem dobru i dugoročnoj stabilnosti kompanije“, prenosi 24ur.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading