pile
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Komarnici Ludbreškoj u Hrvatskoj nalazi se gradilište prve od tri farme pilića koje će biti izgrađene u okolini Ludbrega. Jedan je to i od prvih hrvatskih privrednih koraka ukrajinskog biznismena Jurija Kosijuka, većinskog vlasnika ukrajinske firme Mironivski Hliboproduct, koja je pre četiri godine preuzela "Perutninu Ptuj", a u čijem je vlasništvu i "Perutnina Ptuj - Pipo" iz Čakovca.

On je poznat i kao evropski kralj piletine. Njegova Perutnina nedavno je od Grada Ludbrega kupila i zemljište na kojem u sledeće dve godine namerava da izgradi još jednu farmu.

Druga farma trebalo bi da se gradi između ludbreških prigradskih naselja Apatija i Slokovec i na godinu u njoj će se proizvoditi gotovo dva miliona pilića.

Jurij Kosijuk

Facebook printscreen

 

- To su velike investicije, otprilike oko 10 miliona evra po svakom kompleksu, ali smatramo da će kroz godine to biti isplativo, kaže za HRT Dubravko Folnović, direktor 'Perutnine Ptuj - Pipo' Čakovec.

Iz sve tri bi godišnje tržište dolazilo gotovo šest miliona pilića. Mali proizvođači boje se da će ih ukrajinske investicije uništiti. Međutim, u čakovečkoj "Perutnini Ptuj - Pipo" ističu da domaći proizvođači nemaju razloga za strah, jer već sada firmi nedostaje kooperanata. Pa će s postojećima rado sarađivati.

I stanovnici tog dela Podravine čuli su da bi njihov kraj mogao postati poznat po domaćem pilećem mesu. Ali nisu najsrećniji jer će glavnu reč imati stranci. - Zar mi ne možemo nešto svoje imati, napraviti? Pa koja je to logika, Hrvatske više niti nema po tom pitanju - komentarisao je jedan građanin.

Kosijukova jahta vredna 160 miliona dolara

S obzirom na to da je ukrajinski biznismen Jurij Kosijuk poznat kao ozbiljan igrač, njegovi planovi u tom delu Hrvatske sasvim će sigurno biti realizovani, piše HRT. Nagađa se da bi nove farme trebalo da budu završene do 2027. Tim više što jedan drugi ukrajinski poslovni čovek, Andrijii Matiukha, sličnu investiciju planira na Banovini. Njega javnost najviše zna kao vlasnika kladionica.

 

 

Ko je Jurij Kosijuk

Jurij Kosijuk je ukrajinski milijarder rođen u maju 1968. Bio je pobednik sveukrajinske Olimpijade u hemiji. Godine1985. ušao je prehrambenu industriju a 1992. diplomirao je na procesu proizvodnje mesa i mleka.

Ušao je i u posao brokera, a prvih zarađenih 100.000 dolara uložio je u svoj biznis. Danas ga zovu evropskim kraljem piletine.

Oženjen je Olenom sa kojom ima sina Ivana (24). Supruga radi u njegovoj kompaniji a sin se školuje na Univerzitetu Kolumbija u SAD, piše Večernji list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading