PAZITE SE QR PREVARA! Pre nego skenirate kod u restoranu ili na parkingu, proverite ovo!
Foto: Pixabay

Kodovi za brzi odgovor ili „QR“ kodovi su kao bar kodovi. Kada ih skeniramo kamerom mobilnog telefona, pojavljuje se link ka informacijama koje poseduju, piše santander.com.

U današnjem digitalnom svetu, QR kodovi se koriste za pregledavanje menija restorana, povezivanje na javni wi-fi, plaćanje parkinga i preusmeravanje korisnika na sajt.

Za sajber kriminalce, QR kod stvara priliku da ukradu identitete ljudi ili hakuju njihove bankovne račune i pobegnu sa njihovim novcem.

PAZITE SE QR PREVARA! Pre nego skenirate kod u restoranu ili na parkingu, proverite ovo!

Shutterstock

 

 

Šta je QRšing?

QRšing je oblik krađe identiteta. Koristi QR kodove za slanje korisnika na lažnu veb lokaciju koja širi zlonamerni softver ili izvlači poverljive informacije.

Sajber-kriminalci koji se predstavljaju kao prave kompanije šalju e-poštu „mamca“ sa QR kodom i traže od korisnika da ga skeniraju. Zatim pokušavaju da dobiju informacije ili šire datoteke zaražene virusom.

Još jedna uobičajena prevara je lažni QR kod zalepljen preko originalnog, kao u restoranima i uličnim reklamama. Lažni QR kodovi se mogu naći čak i na parking automatima, koji povezuju na verodostojnu, ali lažnu stranicu za plaćanje za krađu novca ili informacija o kreditnoj kartici.

Prevare koje koriste obrnuti QR kodovi takođe postaju sve popularnije. Prevaranti prvo kreiraju zlonamerni kod, a zatim ga koriste kao pretpostavljeni način plaćanja. Ali kod radi upravo suprotno: traži novac od onoga ko ga je skenirao. Umesto da plati trgovcu za artikl ili uslugu, zlonamerni KR kod primorava trgovca da plati prevarantu. Ova vrsta prevare se takođe koristi za krađu ličnih podataka i bankovnih podataka.

Kako izbeći QR prevaru?

Pre nego što skenirate QR kod, na primer u restoranu ili drugom javnom prostoru, proverite da nije menjan ili da na originalnom kodu nema nalepnice.

Instaliranje antivirusnog softvera za proveru originalnih QR kodova koji ne sadrže zlonamerne veze pomoći će vam da izbegnete preuzimanje virusa ili drugog malvera na svoj mobilni telefon.

PAZITE SE QR PREVARA! Pre nego skenirate kod u restoranu ili na parkingu, proverite ovo!

Foto: Shutterstock/ilustracija

 

 

Dvaput proverite pregled veze sa QR kodom. Kada skenirate QR kod, trebalo bi da se pojavi pregled URL-a. Uverite se da je adresa veb lokacije legitimna. Potražite simbol katanca i adresu koja počinje sa „https://“. Samo takve URL adrese su bezbedne.

Razmislite dvaput da li aplikacija ili veb lokacija na koju ste upućeni traže od vas da date lične podatke. Ako jeste, uverite se da je autentično, prenosi N1.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading