dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vujović je navela da se konkursi raspisuju četvrtu godinu zaredom, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

- Kao deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha i zemljišta, raspisaćemo u narednim danima četiri konkursa, za koje smo obezbedili značajna sredstva. Konkursi će biti raspisani za sufinansiranje zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Pozivam gradove i opštine da iskoriste priliku i kandiduju kvalitetne projekte, jer je to dobar način da unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama - rekla je Vujović.

- Pored zamene kotlova, tokom prethodne tri godine, zahvaljujući konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, Srbija je bogatija za oko 250.000 sadnica. Istovremeno, uspeli smo da podržimo gradove i opštine da očiste oko 900 divljih deponija na svojoj teritoriji. Hvala lokalnom rukovodstvu što su prethodnih godina pokazali inicijativu i želju da učestvuju u konkursima. Očekujem da će i ove godine interesovanje biti veliko, u skladu sa potrebama građana. Za nas je važno da zeleni projekti stignu u svaku lokalnu samoupravu, jer se tako podiže svest građana o značaju zaštite životne sredine i unapređuje ekološka slika Srbije - rekla je Vujović.

Zamenjen veliki broj kotlarnica

Ministarka je navela da je tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, a podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading