OVDE SU SVI MILIJARDERI, A SIROMAŠTVO CVETA: Štampaju pare bez kontrole!
EPA/ AARON UFUMELI

Jedna takva zemlja je Zimbabve, neprikosnoveni svetski šampion u ovom pogledu, koji je u poslednjih 40 godina imao četiri 'nove' emisije domaćeg dolara, ali bi ga inflacija brzo srušila.

Treći zimbabveanski dolar, koji je uveden u avgustu 2008, na primer, imao je apoene u rasponu od jednog do 100 triliona dolara. Ni sto triliona dolara u Zimbabveu nije vredelo mnogo jer je inflacija bila 98 odsto dnevno!

Emerson Mnangagva

EPA

 

 

Danas Zimbabve 'uživa' u mnogo povoljnijoj situaciji - inflacija je prošle godine bila, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 396 odsto.

Drugo mesto zauzima Venecuela, zemlja bogata resursima poput nafte, koja se nikako ne može 'srediti' i u kojoj je inflacija bila 250 odsto. Na trećem mestu je Sudan sa stopom inflacije od 238 odsto, prenosti Tportal.

Argentina ima inflaciju od 136 odsto i takođe je jedna od zemalja koja decenijama ne može da se otrgne od loše navike štampanja novca.

Novi argentinski predsednik Havijer Milei obećao je građanima konačni obračun - ukinuće lokalnu valutu pezos i uvesti američki dolar kao zvaničnu valutu.

Havijer Milei

Foto: AP

 

 

Zbog domaćih slabosti ni razvijena Turska ne može da se pohvali niskom inflacijom, koja je prošle godine u toj zemlji bila visokih 64 odsto, a većini građana osnovne potrebe poput hrane i stanovanja postale su nedostižne. Ključni problem je domaća valuta lira, kojoj više niko ne veruje i čija vrednost prema evru i dolaru drastično pada, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading