Nemačka
Foto: Alo/Profimedia

Ako ste kao vozač doživeli pozitivno iznenađenje na pumpama oko Božića u Nemačkoj, postoji opasnost od pravog cenovnog šoka u novoj godini. Potrošači mogu očekivati rekordne cene nakon ulaska u Novu godinu.

Porez na CO2

U kontekstu klimatskih promena i njihovih posledica, političarima je važno da Nemci u budućnosti žive klimatski neutralnije. Između ostalog, treba značajno smanjiti emisiju CO2. Zbog toga će se od januara naplaćivati veći iznos po toni ispuštenog ugljen dioksida. Cena goriva raste s originalnih 30 na 45 evra.

Prema informacijama ADAC-a, to takođe utiče na cene goriva. Cena litre benzina tako bi trebala poskupeti u proseku za 1,4 centa, piše Fenix magazin.

Ali, tu nije kraj cenovnom šoku. Dalje povećanje poreza na CO2 po toni za dodatnih 10 evra takođe je planirano za 2025. godinu. Cene na benzinskim pumpama će zbog ovakvog razvoja situacije najverojatnije nastaviti rasti.

Međutim, postoji način da se izbegne ovaj stalni finansijski teret. S jedne strane postoji tzv. naknada za prevoz na posao i na posao, koja se može ostvariti putem porezne prijave.

To omogućuje putnicima da odbiju troškove putovanja na posao. Vredi: 30 centi za prvih dvadeset kilometara i 38 centi od 21. kilometra nadalje.

S druge strane, možete razmišljati o prelasku na električno vozilo ili barem na klimatski prihvatljiviji automobil. Što manje emisije C02 automobil proizvodi, to će vam biti manji godišnji porez na vozila, pišu nemački mediji.

(Fenix Magazin)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading