KRAJ JEFTINOM PORUČIVANJU SA ALI EKSPRESA?! Uzmite šećer i vodu: Od 15. januara duplo je skuplji prevoz od Azije do Mediterana
EPA

Veće će biti vozarine i prema Jadranu, kao i prema Crnom moru. Analitičari kao jedan od glavnih razloga za porast cena navode napade jemenskih Huta u Crvenom moru na brodove koji plove prema Izraelu ili za koje Huti veruju da posluju s tom državom.

Za Jutarnji list ovo je potvrdio  i predsednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić. 

- Pet najvećih brodara drži oko 65 posto kapaciteta kontejnerskih brodova. Stoga im je znatno lakše uticati na cenu prevoza u situacijama poput aktuelne, gde je 4 od 5 najvećih kompanija odlučilo privremeno da obustavi putovanja kroz Crveno more i Sueski kanal. Posledične duže rute iz Dalekog istoka prema Europi oko Rta dobre nade rezultiraju nedostatkom kapaciteta kontejnerskih brodova i većim vozarinama- objasnio je Pavić.

Koliko će to tačno da poveća prevoz naručene robe sa Ali expresa i sličnih sajtova sa kojih građani Srbije uglavnom nabavljaju robu iz Azije, ne može se sa sigurnošću reći, ali je poskupljenje izvesno.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading