pijaca
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Nikada nije bilo da su orasi skuplji od lešnika, već obrnuto. Кilogram oraha na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu prodaje se za 1.000 dinara, ali ih ima i za 1.600 dinara, dok je kilogram lešnika 800 i 900 dinara.

U kolače smo češće stavljali orahe ne zato što su bili jeftiniji već što je gotovo svako domaćinstvo na selu imalo bar jedno stablo oraha u dvorištu .

Sada se po selima stabla oraha masovno seku zbog slabog roda i obilne količine lišća koje svakodnevno treba čistiti s jeseni kada krenu prvi mrazevi, pa se ne isplati veliki trud radi kilograma dva oraha.

Docent na Poljoprivrednom fakultetu Borivoje Bogdanović ističe za "Dnevnik" da je do skoka cene oraha došlo jer lešnika ima više, pošto su kod leske prinosi veći po hektaru, rod ranije dospeva a stabla se gušće sade.

Istovremeno, naglašava, oraha je manje i zbog bolesti koje ranije nisu postojale, a sada ih napadaju.

- Ljudi su imali prihode od pojedinačnih stabala oraha, koja su mogla da rode i do 100 kilograma u ljusci, to jest 40-50 kilograma u jezgru. U današnje vreme, pojavom bolesti, i njihovim nemogućnostima da ta stabla prskaju, zbog njihove visine, koja ponegde dostiže i 25 metara, nemaju nikakve koristi od njih, pa ih seku.

Po rečima sagovornika, orah se u našoj zemlji najčešće podiže kao združeni zasad sa kajsijom, zbog toga što kasno ulazi u pun rod, negde tek od 10. godine, tako da do tada proizvođači mogu da eksploatišu kajsiju, dok orah ne dođe na rod.

- Gustina sadnje, takođe, doprinosi da stabala lešnika bude više u odnosu na orahe, pošto se po jedinici površine više sade stabla leske nego oraha.

Prema poslednjem popisu Republičkog zavoda za statistiku iz 2017. godine, docent Bogdanović ističe da su orasi bili zastupljeni na površini od 3.350 hektara, dok je lešnika bilo na 3.964 hektara.

- Prosečan prinos leske je od 2 do 3 tone u ljusci po hektaru, dok se kod oraha kreće od 2 do 2,5 tone po hektaru.

Dnevnik

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading