OD 1.JANUARA NIŠTA NIJE ISTO, PROMENA SE TIČE SVIH MOBILNIH TELEFONA: "Uštedećete i vreme i novac"
Foto: Shutterstock

Europska komisija je svojom današnjom objavom na Fejsbuku podsetila na to. "Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: 'Oprosti, nemam taj kabl'", piše Evropska komisija, dodajući da se rezultati već vide.

 

 

Ova odluka, na kojoj godinama radi i za koju se zalaže SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, doneta je pre nekoliko godina. No, proizvođači su dobili vremena za prilagođavanje. Veće EU dalo je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i ostale elektronske uređaje još ranije.

"Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjećete novac i vreme te doprineti smanjenju elektronskog otpada", izjavio je prošle godine Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Promena tokom cele 2024. godine

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. januara, pa će proizvođači i prodavači imati još vremena za prilagođavanje.

"Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU moraće biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proleća 2026. obveza će se proširiti i na laptopove", objavio je Evropski parlament u septembru.

"Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice i slušalice s mikrofonom, konzole za video-igre i prenosivi zvučnici, e-čitači, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, laptopovi koji se mogu puniti kablom moraće biti opremljeni USB Type-C priključkom", detaljno opisuje EK.

OD 1.JANUARA NIŠTA NIJE ISTO, PROMENA SE TIČE SVIH MOBILNIH TELEFONA:

Foto: Shutterstock

 

Epl se već prilagodio

USB-C punjači su najčešći i najstandardniji način punjenja i spajanja mobitela i druge elektroničke opreme. No, popularni Ajfon ima drugačiju vrstu ulaza. Oni su već ove godine u EU počeli prodavati mobitele s USB-C punjačem.

Krajem 2021. godine, kad je ova odluka objavljena, izrazili su zabrinutost.

"Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umesto da ih podtiče, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Europi i širom svijeta", poručili su iz kompanije Epl, piše Index.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bole

31.12.2023 13:02

Prošle godine sam kao službeni telefon dobio najjeftiniji tada u ponudi MTSa. Telefon sa 2giga rama, 32giga interne memorije i smešnim procesorom. Telefon se premišlja da otvori početni ekran posle otključavanja. Takvi telefoni nebi trebalo da postoje u prodaji. Služe samo da ga neupućeni kupe zbog male cene a onda shvate da moraju da kupe jači i skuplji ako hoće nešto više od poziva i poruka. Trebalo bi na godišnjem nivou odrediti koje specifikacije telefon mora imati da bi išao u prodaju.