SAČUVAJTE VAŠ NOVAC, NE BACAJTE STARI TELEFON Evo kako da vratite "u život" svoj mobilni uređaj
Foto: Shutterstock

Oslobodite skladišni prostor na vašem uređaju

Ne postoji precizan odgovor na pitanje koliko je tačno potrebno osloboditi prostora na uređaju da bi radio optimalno, jer to uveliko zavisi od tipa memorije u vašem android uređaju. Međutim, neka nepisana granica jeste da bi trebalo da bude slobodno 20 odsto kapaciteta. Odnosno da vam popunjenost memorije ne prelazi 80 odsto od ukupnog kapaciteta vašeg uređaja. 

telefon

Foto: Shutterstock

 

 

Većina ljudi ne želi da se odrekne starih fotografija i video snimka koji su se vremenom nakupili, a koji neretko zauzimaju i po više desetina gigabajta memorije. Rešenje koje je u ovom slučaju možete da primetnite jeste da video zapise i fotografije prekopirate na neki drugi uređaj.

Druga opcija jeste da se rešite aplikacija koje bespotrebno zauzimaju prostor.

Mnogi imamo aplikacije koje baš retko ili nikad ne pokrećemo nakon instalacije. Uklonite aplikacije koje ne koristite, oslobodite prostor i učinite vaš uređaj bržim. 

Instalirajte alternativne ("lite") aplikacije

Jedan od glavnih razloga zašto je vaš telefon usporio jeste taj što softverska ažuriranja donose noviji sistem na stariji hardver čime sistem, naravno, radi nešto sporije od starije verzije sa kojom je uređaj došao. 

SAČUVAJTE VAŠ NOVAC, NE BACAJTE STARI TELEFON Evo kako da vratite

 

 

 

Slična stvar se dešava i pri ažuriranju aplikacija, pa korisnici starijih modela pametnih telefona na svojim uređajima dobiju aplikaciju koja radi nešto sporije nego na novijim pametnim telefonima.

Rešenja možete potražiti u alternativnim aplikacijama. Za društvene mreže poput Fejsbuka, TikToka i  ostalih pored standardnih aplikacija u "Play prodavnici" možete pronaći i takozvane lakše ("lite") alternative. One će imati manje opcija, ali ako imate stariji telefon pogodnost je dvostruka.

Sa jedne strane na ovaj način vaš telefon lakše će se izboriti sa radom, a sa druge, oslobodićete memoriju koja je neretko glavni kamen spoticanja na starim uređajima.

Kočenje tastature

Jedna od negativnih strana starijih android telefona sa kojima se korisnici telefona neretko susreću i koja zna da veoma iritira pri radu jeste sporo otvaranje i kočenje tastarure.

Glavni "krivac" je neretko Google tastatura. Ova tastatura je svakako jedna od najboljih, pre svega zbog velikog broja opcija koje nudi. Međutim, za stare uređaje ona može biti "preveliki zalogaj".

Umesto Google tastature u "Play prodavnici" preuzmite alternativnu aplikaciju  koja ne zauzima mnogo prostora i instalirajte je na vaš uređaj.

Lako možete da pronađete zamenu, jer izbor je zaista veliki.

Smanjite ili isključite animacije

Ovaj korak neće ubrzati vaš telefon, ali će ostaviti baš takav utisak pri svakodnevom radu.

Svaki android uređaj u sebi ima programirane animacije pokreta koje se pokreću svaki puta kada korisnik nešto radi. Na primer, kada povlačimo s leve strane na desnu neki prozor, kada nešto otvaramo ili zatvaramo, naš uređaj to obrađuje i prikazuje nam kroz animaciju. Manje više sve što se odvija, odvija se na temelju animacije.

Budite pažljivi!

Svakako, vi uvek možete da ponovo uključite animacije ako vam se ovo rešenje ne dopadne, ali budite veoma pažljivi jer ovde se nalaze osetljive postavke za vaš mobilni telefon. Ukoliko nemate dovoljno iskustva najbolje bi bilo da ovaj korak preskočite.

Ako se ipak odlučite na ovaj korak, evo kako da smanjite ili isključite ove animacije.

Uđiite u Podešavanja > Sistem > Opcije za programere > Animacije.

Tamo ćete pronaći tri različite mogućnosti animacija (prozora, prelaza, trajanja) i svaku od njih isključite ili postavite na 0.5x.

Ukolko ovo radite prvi put na vašem uređaju prethodno je potrebno da aktivirate opcije za programere:

1. Pristupite podešavanjima

2. Na dnu liste izaberite opciju "više informacija o telefonu" ("o uređaju"), izaberite ovu opciju, kliknite tu.

3. Zatim na listi informacija o telefonu nađite "Broj verzije".

4. Brzim i čestim dodirima kliknite 7 puta na "Broj verzije". To će  aktivirati opcije programera.

5. Vratite se korak unazad i ukviru dela "sistem" primetićete novi naslov "Opcije za programere".

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading