selo
Foto: Printscreen/Foto: RINA

"Danas uočavamo obrnute procese grad - selo, nadam se da će oni biti nastavljeni. Na ovaj način postižemo populacione, ekonomske i bezbednosne ciljeve i ubrzano menjamo demografsku sliku. Ovde imamo sela u kojima smo dodelili kuće za 50, 60 porodica, i svi su mlađi od 30 godina. Dakle, u ta sela dovodimo radno aktivno stanovništvo. Ispunjavamo i bezbednosni aspekt - da nijedan deo zemlje posebno rubna područja ne ostanu prazna", rekao je ministar Krkobabić.

selo

Shutterstock

 

 

Od početka programa, 2020. godine dodeljene su subvencije za kupovinu kuće na selu ukupno 2.650 seoskih kuća širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 dece.

Čak trećina novih stanovnika sela i vlasnika kuća zamenilo je gradske adrese za seoske, a od prvih prijava na konkurs pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji, jer je prosek godina novih vlasnika kuća 29,8 godina.

Vojvođanska sela prednjače po broju novih komšija, a naročito u Somboru gde je useljeno čak 151 kuća.

Vrhpolje

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Rekorder je Bačko Petrovo Selo u opštini Bečej, sa 82 doma, seoske kuće useljene su i u naseljima Knjaževca, Pirota, Dimitrovgrada, a selo Željuša, sa 12 useljenih kuća, postalo je svojevrsni simbol ovog programa.

Predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, a zamenik agroekonomista Milan Prostran.

Značajan program koji je sprovelo Ministarstvo je Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, čime je rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika.

blic

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading